"Демократична България" внесе жалба във Върховния административен съд срещу постановлението

...
"Демократична България" внесе жалба във Върховния административен съд срещу постановлението
Коментари Харесай

ДБ обжалва 500-те млн. лева за язовири

"Демократична България " внесе тъжба във Върховния административен съд против постановлението на Министерския съвет, с което се утвърждават промени в размер на 500 млн. лева по бюджета на Министерство на стопанската система за 2018 година Целта е с парите да се усили капитала на Държавната консолидационна компания АД. Мотивът на държавното управление за този ход бе, че парите ще отидат за поддръжка на язовирите, които към този момент са под шапката на икономическото ведомство. Ставало дума за ремонт на 400 водоема.

"Министерският съвет неприемливо и без решение на Народното събрание е одобрил на процедура спомагателни разноски през 2018 година за Министерството на стопанската система в размер на 500 млн. лева, за увеличение с парична вноска на капитала на „ Държавна консолидационна компания” – ЕАД. Липсва каквато и да било информация за потребностите на сходно нарастване на капитала на това държавно сдружение, още повече, че последното понастоящем е с капитал от 385,6 млн. лева и сходно нарастване на процедура се явява удвояване на настоящия капитал на сдружението ", безапелационни са от обединяването на извънпарламентарната съпротива.

Коалицията упорства Върховният административен съд да анулира постановлението на държавното управление. Един от претекстовете:

"Със закона за държавния бюджет за 2018 година за Министерството на стопанската система е очакван общ бюджет в размер на 80,3 млн. лева Одобреният от Министерския съвет разход освен, че надвишава близо седем пъти първичния бюджет на ведомството, само че и се явява в нарушаване на редица правила от Закона за обществените финанси, в частност член 109 и сл., защото липсва както осъществяване на съгласувателна процедура с министъра на финансите, която да предхожда признатото разпореждане, по този начин и изясненост от кое място в останалата част на държавния бюджет ще бъде пренасочена към МИ тази колосална сума ".

Според "Демократична България " одобряването на сходен значителен спомагателен разход за държания бюджет с изключение на нарушаване на член 84, алинея 1, т. 2 от Конституцията, би се явил и в нарушаване на член 27, алинея 4 от Закона за обществените финанси, защото с него бюджетният недостиг може да се чака да надвиши ограничаването от 2%. По този метод като се изключи че ще бъде застрашена фискалната непоклатимост на страната, се слага под риск и обществено поетият ангажимент от държавното управление пред Европейска комисия за влизане в „ чакалнята” на Еврозоната /ERMII/, защото ще бъдат значително влошени и финансовите критерии от „ Маастрихт” на страната ни.

"Демократична България " пита от кое място ще бъдат обезпечени тези 500 млн. лева, в случай че те се явят вътрешен трансфер за бюджета. Известна е позицията на премиера Борисов за неналичието на спомагателни средства в държавния бюджет, да вземем за пример за желаните от протестиращите майки на деца с увреждания за увеличение размера на отпусканата помощ за тях, или за протестиращите аграрни стопани от странджанско, чиито стада добитък бяха евтаназирани, като те обществено възразиха във връзка с предвижданите компенсации като извънредно незадоволителни. ", се споделя още в позицията на извънпарламентарното обединяване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР