Демократична България внесе искане mрезидентът Румен Радев да наложи вето

...
Демократична България внесе искане mрезидентът Румен Радев да наложи вето
Коментари Харесай

Демократична България внесе искане президентът да наложи вето на промените в ИК

Демократична България внесе искане mрезидентът Румен Радев да наложи несъгласие върху от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, признат 15 февруари, оповестиха от Демократична България. 

Липсата всъщност на предварителна оценка на въздействието на признатите разпореждания разкрива преобладаващата партийнополитическа настройка в българския парламент, която е в прорез както с императивните правила на Закона за нормативните актове, по този начин и с конституционните правила на правовата страна и на националния суверенитет.

Всяка основна смяна в изборното законодателство следва да се прави единствено след нескончаем развой на публични съвещания с всички заинтригувани страни, като се регистрира позицията на самостоятелните експертни и цивилен организации, оповестяват от Демократична България. 

Пълният текст на настояването: 

Ние, представителите на Демократична България, настояваме Президентът на Република България да упражни своето пълномощие по член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България и да наложи несъгласие върху от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, признат от 44-то Народно заседание на 15 февруари 2019 година

1. Измененията в Изборния кодекс на процедура анулираха правото на българския жител да гласоподава с преференция и по този метод да дефинира своите представители в Народното събрание, Европейския парламент и общинските препоръки.

Народното събрание одобри промени в член 298, алинея 2, член 386, алинея 2 и член 454, алинея 2 на Изборния кодекс, с които фрапантно подвигна прага, над който се смятат за годни желанията (преференциите), които обособените претенденти са получили. Новите прагове, които вкарва законодателя са:

Районната изборна квота – за изборите за народен Парламент;
Националната изборна квота – за избори за Европейски парламент;
Общинската изборна квота – за избори за общински съветници.
Така поставените условия за годност на преференциите, водят до неспособност за използването им.

По създание, това е анулация и ограничение на съществуващи права на избор като част от дейното изборно право на българските жители. Три десетилетия след началото на демократичния развой в българскот общество, парламентарното болшинство вкарва основни ограничавания на конституционното право на избор. Извоювани и интензивно употребявани от жителите права се лишават. Нещо повече, признатите законодателни промени влизат в прорез с недвусмислено изразената воля на българските жители в поддръжка на по-силен мажоритарен детайл в изборите на извършения през м. ноември 2016 година народен референдум. До този миг опцията за преференциално гласоподаване е имала подтикващ резултат върху гражданското присъединяване по време на избори.

Следва да се има поради, че одобрените в границите на Съвета на Европа стандарти за ирзаботване на изборното законодателство също са нарушени. Според Венецианската комисия измененията в изборното законодателство следва да се извършат най-късно до една година преди провеждането на съответните избори (§ 65 от обяснителния отчет към Кодекс на положителните практики в областта на изборите, CDL-AD (2002) 023rev). Този метод е гаранция за непоклатимост, предвидимост и сигурност на изборното законодателство и подхожда на правилата на правовата страна (§58 от обяснителния отчет към Кодекса на положителните практики). Този европейски стандарт е гаранция против манипулиране на изборното законодателство в полза на преобладаващата политическа обстановка.

С осъществената смяна в Изборния кодекс по-малко от два месеца преди началото на процеса по регистрация на партиите и обединенията за идните на 26 май 2019 година избори за Европейски парламент, се нарушава правилото за тъждество на опциите на другите партии и обединения, които възнамеряват присъединяване във вота (§ 2.3. от Кодекса на положителните практики). С слагането на неосъществим за реализиране предел за годност на преференциалното гласоподаване се затрудняват на първо място обединенията от партии, които ще вземат участие на изборите, защото опцията за отбелязване на годен преференциален избор е основна част от акцията по готовност на съответните партийни структури, а и на по-широката гражданска общественост.

Липсата всъщност на предварителна оценка на въздействието на признатите разпореждания разкрива преобладаващата партийнополитическа настройка в българския парламент, която е в прорез както с императивните правила на Закона за нормативните актове, по този начин и с конституционните правила на правовата страна и на националния суверенитет.

Всяка основна смяна в изборното законодателство следва да се прави единствено след нескончаем развой на публични съвещания с всички заинтригувани страни като се регистрира позицията на самостоятелните експертни и цивилен организации. Именно това не е осъществено в границите на протеклия законодателен развой.

В своята цялост, неналичието на нескончаем публичен спор по признатите промени в Изборния кодекс, както и нарушаването на императивни законови правила (относно предварителната оценка на въздействието), на конституционните правила на правовата страна и националния суверенитет, както и на общоприети европейски стандарти по отношение на изборното законодателство, ерозират легитимността на признатите промени. Те съдържат учредения за отрицателна оценка на конституционността на новоприетото изборно законодателство.

2.С признатите измененя в Изборния кодекс се трансформира опцията за обжалване на актовете на изборните комисии. Промяната в подсъдността – от Върховния административен съд към съответния административен съд – основава детайл на неустановеност директно преди идните европейски и локални избори като по този метод се нарушава правилото на правовата страна, чийто основен детайл е предвидимостта на законодателствотото и правната сигурност. При приемането на новите процедурни правила не е осъществена съответна оценка на готовността на административните съдилища да правораздават по този тип каузи. Без да има настояща оценка на кадровата обезпеченост в административните съдилища, която да включва както оценка на наличните запаси, по този начин на специализацията на съдиите, действително се слага под въпрос достъпът до правораздаване на жителите, политическите партии и обединения в границите на изборния развой. Така се нарушават процесуалните гаранции за почтени и свободни избори, както и се ерозира доверието в самия избирателен развой.

3. С признатото ограничение на представителството на партии и обединения в изборните комисии (изключването от присъединяване на представители на партиите и обединенията, които имат определени с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, само че не са парламентарно представени) се лимитира представителността и плурализма в самите комисии, както и равенството сред самите партии и обединения. Подобно ограничаване е напълно функционалност на конюнктурната воля на болшинството в Народното събрание и не е съобразено с общовалидни правила и стандарти. Необявената цел е да се реализира доминация на ръководещите партии и обединения в изборните комисии, което наред със занижените условия за образуване на болшинство за взимане на решение в комисиите, е причина за операции на изборния развой.

В положение на увеличавене на рисковете пред демократичните системи в районен подтекст, подложени на засилващи се властнически трендове и национал-популистка готовност, ограничението на изборните права на българските жители значително подрива доверието в институциите и слага под въпрос демократичните устои на страната. Злоупотребата със законодателния развой още повече илюстрира неналичието на потенциал на сегашния парламент и конюнктурно парламентарно болшинство да реализират функционалностите си по предвидим и законен метод в сходство с конституционните и демократичните правила.

Уважаеми господин Президент,

Призоваваме Ви да упражните конституционните си пълномощия и да наложите несъгласие на промените на Изборния кодекс, с които фрапантно се нарушават съществени права на жителите и се ерозират демократичните правила и стандарти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР