“Демократична България ще предложи България да предостави военнотехническа помощ на

...
“Демократична България ще предложи България да предостави военнотехническа помощ на
Коментари Харесай

Демократична България иска новият парламент да одобри военна помощ за Украйна

“Демократична България ” ще предложи България да даде военнотехническа помощ на Украйна . Формацията заяви в сряда, че ще внесе план за такова решение незабавно след привикване на новото Народно заседание.

“Позорно е България, дружно с Унгария, единствена да не поддържа Украйна с директна военна помощ ”, се показва в позиция на обединяването.

Повод за позицията е решението на президента Румен Радев да не се причисли към на деветима държавни глави от Централна и Източна Европа в поддръжка на Украйна, осъждаща анексията на нови украински територии от Русия. По-късно президентството разгласява позиция, от която стана ясно, че с част от декларацията, която показва поддръжка за участието на Украйна в НАТО.

“Българският президент би трябвало да разбере, че няма легитимност самичък да се произнася по стратегически за България избори и да слага под подозрение нейната евроатлантическа ориентировка ”, написа в позицията на “Демократична България ”.

Формацията “категорично упорства президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад тила на обществеността позиции по основни за евроатлантическата принадлежност и достолепие на страната въпроси. ”

“Демократична България ” изиска президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност, който да разиска “рамката на позициите на българската страна по всички въпроси, свързани с войната против Украйна и политиката на Кремъл към Европейски Съюз и НАТО ”. Окончателната дума по нея има само Народното събрание, означи обединяването в позиция.

Предишното, съгласно което България може да даде “военнотехническа помощ ” на Украйна под формата на ремонт на украинска военна техника. Това решение беше признато с гласовете на всички партии в Народното събрание без “Възраждане ”.

“Демократична България ” тогава предложи България да помогне на Киев с оръжия и муниции, само че това предложение не събра задоволително поддръжка.

Темата разделяше тогавашната ръководеща коалиция, защото Българска социалистическа партия отхвърляше да поддържа сходно решение и даже, в случай че то изпрати оръжие в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР