Демократична България поиска Върховният административен съд (ВАС) да отмени постановление

...
Демократична България поиска Върховният административен съд (ВАС) да отмени постановление
Коментари Харесай

"Демократична България" обжалва внезапен разход на държавата от 500 млн. лв.

Демократична България " изиска Върховният административен съд (ВАС) да анулира разпореждане на Министерския съвет, с което 500 млн. лева се дават на Министерството на стопанската система. С парите страната желае да усили капитала на Държавната консолидационна компания, на която да разпореди ремонтите на язовирите в страната.

Министерският съвет неприемливо и без решение на Народното събрание е одобрил на процедура спомагателни разноски през 2018 година за Министерството на стопанската система в размер на 500 млн. лева, се споделя във импортираната през днешния ден тъжба до Върховен административен съд.

" Демократична България " отбелязва, че " липсва каквато и да било информация за потребностите от сходно нарастване на капитала на това държавно сдружение, още повече, че последното понастоящем е с капитал от 385.6 млн. лева " и сходно нарастване на процедура се явява удвояване на настоящия капитал на сдружението.

В жалбата се напомня, че в Закона за държавния бюджет за 2018 година за Министерство на стопанската система са планувани общо 80.3 млн. лева и утвърденият от държавното управление нов разход надвишава близо 7 пъти първичния бюджет на ведомството. Според политическото обединяване по този начин се нарушават разпореждания от Закона за обществените финанси, които изискват предварителна съгласувателна процедура с министъра на финансите, както и аргументация от кое място ще бъде пренасочена тази колосална сума.

" Демократична България " изрича опасението, че след непредвидения разход бюджетният недостиг може да надвиши ограничаването от 2% от Брутният вътрешен продукт и " по този метод с изключение на, че ще бъде застрашена фискалната непоклатимост на страната, се слага под риск и обществено поетият ангажимент от държавното управление пред Европейска комисия за влизане в " чакалнята " на Еврозоната /ERMII/, защото ще бъдат значително влошени и финансовите критерии от " Маастрихт " на страната ".

" Демократична България " припомня, че спомагателното финансиране за язовирите идва в миг, в който държавното управление декларира липса на благоприятни условия да усили разноските за децата с увреждания и фермерите в Странджанско.

Министерският съвет отпусна средствата на 11 юли откакто предходния месец Народното събрание одобри промени в Закона за водите, с които задължи страната да дефинира държавна компания, която да се занимава с ремонтите на язовирите. Проверки от Държавната организация за метрология и механически контрол демонстрират, че 858 язовира се нуждаят от възобновяване на техническата редовност, а за незабавен и спешен ремонт са
избрани 414 уреди.

Държавната консолидационна компания сплотява държавни сдружения и дялове с хетерогенен предмет на активност. Компанията бе основана през 2010 година по време на първото държавно управление " Борисов ", като в нея трябваше да постъпват приходите от приватизация. Целта бе по този начин да се заобиколи законовото условие тези пари да влизат в Сребърния фонд, основан по време на тройната коалиция с концепцията да се натрупат пари за пенсии, когато системата се задъха и настъпи срив на пазара на труда. Държавното сдружение няма уебсайт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР