Демократична България поиска от Централната избирателна комисия да извърши нова

...
Демократична България поиска от Централната избирателна комисия да извърши нова
Коментари Харесай

Демократична България поиска нова проверка на машините за гласуване

" Демократична България " изиска от Централната изборна комисия да извърши нова инспекция на машините за гласоподаване. В писмо до ЦИК специалистите на обединяването показват, че са нужни още проби, които да подсигуряват честността на вота, и изброяват няколко ограничения, посредством които президентските и парламентарните избори на 14 ноември биха могли да преминат безпрепятствено и обективно.

На първо място представителите на " Демократична България " упорстват да им бъде възложен достъп до изходния код на машините за гласоподаване според условията на Изборния кодекс. До този код достъп би трябвало да имат специалисти, излъчени от участващите в изборите партии и обединения. Подобно искане от обединяването имаше и през юли, само че тогава достъп не беше обезпечен с обяснението, че всъщност софтуерът не е променян спрямо първите избори през април.
 ЦИК дава на Сиела Норма “ 12 млн. лева за техническо обезпечаване на вота ЦИК дава на " Сиела Норма “ 12 млн. лева за техническо обезпечаване на вота
Чрез договаряне без авансово съобщение Централната изборна комисия разпорежда на „ Сиела Норма “ АД техническото осигур...

Сега от " Демократична България " аргументират жалбата си пред ЦИК с това, че софтуерът ще бъде изменен поради съчетанието на президентски и парламентарни избори. Това изисква специалистите да получат достъп до кода и да се уверят по какъв начин действа софтуерът на машините и по какъв начин ще се пресмятат резултатите. Достъпът не допуска негова трансформация, а само обзор, показват от обединяването.

" От години настояваме участниците в изборния развой да имат опция да създадат одит на машините, с цел да може обществеността да получи цялостни гаранции за честността на изборите. Това ще увеличи доверието в процеса и ще отстрани доста подозрения ", съобщи специалистът на " Демократична България " Божидар Божанов.

" Демократична България " предлага още да се създадат серия от проби, с цел да се откри кой вид за гласоподаване с една карта на една машина ще бъде най-удобен за гласоподавателите. В момента съществуват разнообразни разновидности на интерфейс поради нуждата да се гласоподава с две бюлетини на един екран. Избирателите обаче може да се объркат защо гласоподават, в случай че интерфейсът не е елементарен за схващане и насочване.

Крайният аспект на електронната бюлетина към момента не е утвърден от ЦИК. Предстои той да бъде показан пред медиите евентуално идната седмица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР