"Демократична България" поиска оставките на ръководителите на Агенция "Пътна инфраструктура",

...
"Демократична България" поиска оставките на ръководителите на Агенция "Пътна инфраструктура",
Коментари Харесай

Демократична България иска оставките на ръководителите на АПИ

"Демократична България " изиска оставките на ръководителите на Агенция "Пътна инфраструктура ", както и на виновните за внедряването на системата за пазаруване на електронни винетки. Съюзът сред ДСБ, "Да България " и Зелените слага седем въпроса до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, който дава отговор за въвеждането на електронното ръководство.

Публикуваме цялата позиция на "Демократична България ":

Демократична България поддържа електронизацията на винетките, въвеждането на електронна тол система и автоматизиране на контрола по пътищата с електронни средства.

Срамното крушение на въвеждането на електронни винетки е следващото доказателство за управническата безотговорност на ГЕРБ и неналичието на какъвто и да било потенциал за въвеждане на електронно ръководство. Става дума за относително елементарна електронна услуга, осъществяването, на която, докара до следващия позорен за страната ни безпорядък. Това не е изолиран проблем, а систематичен неуспех по цялата верига:

Няма терминали по граничните пунктове и влизащите в България не могат да си купят винетка.
Трансформацията на хартиена винетка в електронна, съгласно АПИ позволява злоупотреби, само че от описанието на казуса наподобява като елементарна неточност в системата, по тази причина я анулираха. Не е ясно какво става с хората, които към този момент са конвертирали и са си махнали остарялата винетка?
Не работят другите способи за заплащане.
Не са дейни всички езици в мобилното приложение, т.е. чужденците ще учат български.
Отговарящият за тол системата Олег Асенов твърди, че това била “най-сложната осведомителна система, която работи в България сега и не може всичко да се случва за момент.”
Функционирането на уеб страницата и мобилното приложение демонстрират, че не са правени обикновени проби, преди да се разгласят за подготвени.
Оказа се, че пътните служители на реда към момента нямат достъп до базата с електронните винетки.
Липсва прът център, който да спомага при пораждане на проблем в процеса на покупка. Тепърва се провел подобен.
Ако някой желае да заплати в брой за винетка, може да го направи единствено в А1 и… районните звена на АПИ.
Ако живеете на село и желаете да платите кеш – няма да можете да си купите винетка.
Ако заради неточност на системата за е-винетки ви вземат пари два пъти, следва нетествана бюрократична процедура по възобновяване на сумата.

С оглед на това крушение, настояваме за моменталната оставка на управлението на АПИ и на всички, които имат отношение към възлагането и контрола по реализацията на поръчката. Настояваме също персонално министър председателят Борисов да даде бърз и съответен отговор на следните въпроси:

Какви са загубите, които ще понесе бюджетът от нефункционирането на системата?
Ще бъде ли санкционирана компанията, създала системата за електронни винетки?
Какви инспекции и последици ще има за виновните за този неуспех длъжностни лица?
Как ще бъдат обезщетени тези, които към този момент са си купили месечна винетка за януари?
Получиха ли наградите си за 2018 година виновните в администрацията за този план?
В какви периоди системата ще проработи действително?
Какви ограничения се вземат, с цел да не се случи същото и със системата за товарните коли?

Припомняме, че този неуспех идва след не по-малко срамния скандал със срутва на Търговския указател, за който към момента няма нито пояснение, нито понесена отговорност. Той се случва в подтекста на непрекъснатото отсрочване на въвеждането на система за електронна идентификация и електронни публични поръчки. Случва се дружно с непрекъснати сривове на разнообразни други обществени електронни системи, в това число на гранична полиция. Случва се директно след позорния отвод да се вкара електронно гласоподаване, според резултата от референдума за това.
Призоваваме вицепремиера Томислав Дончев или да изясни по какъв начин тъкмо с сходен потенциал ГЕРБ ще вкарват електронно ръководство, или да признае цялостния неуспех на тази политика и да поеме персонална отговорност за него.

Въвеждането на дейно електронно ръководство и гарантирането на националната кибер сигурност е въпрос на цялостна рационализация на страната ни и обезпечаване на толкоз нужните промени и нашето общо конкуретно бъдеще. ГЕРБ дадоха изобилни доказателства за тоталната си некадърност и отвращение да осъществят цифровия преход на страната ни и да обезпечат нейното справедливо място измежду най-модерните общества и стопански системи. Време е да дадат път на ръководство, което може да осъществя този приоритет. Демократична България е в положение да обезпечи на българските жители бърза рационализация – посредством дейно въвеждане на електронно ръководство във всички браншове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР