Демократична България подаде жалба в ЦИК срещу провокативен предизборен клип

...
Демократична България подаде жалба в ЦИК срещу провокативен предизборен клип
Коментари Харесай

Демократична България подаде жалба в ЦИК срещу клип на партия Възраждане*

Демократична България подаде тъжба в ЦИК против провокативен избирателен клип на партия " Възраждане ". Жалбата е против потреблението на подиуми на принуждение за предизборна пропаганда.
В клипа се вижда по какъв начин млад мъж стреля с два картечни револвера по седнали зад наподобяващите на парламентарни банки хора. Всъщност този кадър е от известния в Украйна сериал " Слуга на народа ", основната роля в който играе настоящият украински президент Владимир Зеленски.

Според Демократите посоченият клип нарушава член 183, алинея 2 и алинея 4 от Изборния кодекс. Те напомнят, че законът не позволява потребление на фрагменти с принуждение по отношение на човешки същества, въпреки и пресъздадено под формата на клип.
Въпросният член категорично не разрешава потреблението на пропагандни материали, които заплашват живота и здравето на жителите, частната, общинската и държавната благосъстоятелност и сигурността на придвижването, както и на материали, които накърняват положителните нрави, достойнството и положителното име на претендентите.
От обединението показват, че " потреблението на подиуми с принуждение, огнестрелно оръжие и насилствени убийства нарушават положителните нрави ".
По-рано през днешния ден въпросният клип провокира реакция и от страна на Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ), които приканиха основния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна инспекция на партия " Възраждане ". " На водача на партията Костадин Костадинов следва да му бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс ", считат от АЕЖ.
Острата реакция на браншовата организация е предизвикана от материал в " Свободна Европа ", съгласно който водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов споделил, че в клипа " Възраждане " стреля против медии като " Свободна Европа ". Припомняме, че " Свободна Европа " се финансира непосредствено от американското правитество.
От АЕЖ напомнят, че " конституцията на Република България не разрешава съществуването на партии, които си слагат за цел принудително завладяване на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е планувано, че правото на изложение на мнение не може да се упражнява за приканване на осъществяване на закононарушение или разпалване на омраза. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че " Политическите партии употребяват демократични средства и способи за реализиране на политическите си цели ".
" Законът за политическите партии планува, че по искане на прокуратурата Софийски градски съд разпуска партии, които нарушават Конституцията или чиято активност редовно нарушава условията на закона. Смятаме, че са налице и двете учредения и затова се обръщаме към основния прокурор с апел да извърши законовите си отговорности ", споделят от АЕЖ.
АЕЖ счита и, че прокуратурата следва да ревизира дали водачът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов не попада в хипотезата на член 162 (3), по отношение на член 162 (2) от Наказателен кодекс, предвиждаща отнемане от независимост от една до шест години и санкция от 10 000 до 30 000 лв. за лице, което управлява организация, която си слага за цел да използва принуждение против другиго поради политическите му убеждения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР