“Демократична България остро протестира срещу изявленията на президента Радев по

...
“Демократична България остро протестира срещу изявленията на президента Радев по
Коментари Харесай

ДБ с остра позиция срещу изявленията на Румен Радев в Брюксел

“Демократична България " остро стачкува против изказванията на президента Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел, с които той за следващ път сложи под подозрение стратегическите ползи на България като пълностоен член на Европейски Съюз и НАТО. " Това се споделя в публична позиция на Демократична България.

" Радев се прави, че не схваща какво значи победа. “Демократична България " му изяснява: победа значи съветските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, в това число от окупирания през 2014 година Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални вреди, а виновниците за военните закононарушения и за закононарушения против човечеството, да бъдат изправени пред интернационален арбитражен съд, най-добре пред Международния углавен съд в Хага. Радев безконтролно опълчва успеха за Украйна на мира, като пренебрегва действителността, че само постигането на задачите на законната самоотбрана на Украйна ще бъде и победа за интернационалното право и основа за дълготраен и постоянен мир в Европа. Само подобен мир ще подсигурява в цялостна степен и българския народен интерес. Колкото по-бързо и уверено бъде реализирана тази цел, толкоз по-малко жертви ще бъдат дадени. И тъкмо по тази причина даването на навременна помощ е толкоз значимо и обслужва директно и нашия личен български народен интерес: постигането на обективен и дълготраен мир и възобновяване на интернационалното право.

В цялата си реторика Радев се пробва да обоснове някакъв различен мир, без да има доблестта да го назове директно. А е ясно, че единственият различен мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред съветската експанзия. Призивите за подобен “мир " при условия, наложени от путиновия режим с цената на експанзия и голям брой закононарушения против човечеството и интернационалното право, са изменничество освен против битката и саможертвата на украинския народ, само че и по отношение на нашия личен фундаментален народен интерес. Време е в основата на нашата външна политика да бъде подложен правилото, че България не може да разреши нормите на интернационалното право да бъдат сменени с правото на мощния, а нашите граници и сигурност да бъдат сложени според от прищевките на всеки милитаризиран деспот.

Въпреки че акцията на Радев по заплашване на българското общество с това по какъв начин даването на военна помощ на Украйна щяло да ни направи част от войната се провали пред лицето на действителността, той още веднъж се опълчва на продължаването на подпомагането на защитата на Украйна. Така Радев продължава да изолира България от напъните на всички наши съдружници, които ясно осъзнават своят интерес експанзията на Кремъл да бъде отблъсната оптимално бързо и сполучливо. Наред с това той и неговият длъжностен кабинет блокират действителни благоприятни условия за рационализация на нашите отбранителни качества и обричат армията ни на все по-голямо и мъчно обратимо софтуерно закъснение и изолираност от нашите съдружници в НАТО.

Радев и служебните му държавни управления явно не си слагат за цел бързата и дефинитивна енергийна самостоятелност на България от Русия. Напротив! Миналата есен Радев и неговият кабинет организираха акция по заплашване по повод доставките на газ и по този начин желаеха да обосноват възобновяване обвързването ни с " Газпром " в цялостен размер. Обществената реакция, а и самото развиване на събитията попречиха на това. По отношение на “Лукойл "   Радев и неговото държавно управление също поддържат неизгодното за България статукво и не употребяват съществуващите и новосъздадени от 48-ото Народно събрание благоприятни условия да защитят националните ни ползи и за намаление на цените и събирането на налози, в това число за минал интервал. Сега Радев се заема и с опит да удължи оптимално зависимостта ни от “Росатом ". Като заплашва безконтролно с несъгласие, той проваля опцията в границите на създаването и налагането на новия пакет наказания и обвързваните с това общоевропейски политики и благоприятни условия за партниране със Съединени американски щати България да си обезпечи оптимално преференциални условия за бързо излизане от съветската орбита и на нуклеарната си енергетика.

Пред лицето на най-сериозното предизвикателство за сигурността на Европа от 1945 година насам е време българската политика да бъде подчинена на националния ни интерес и на общите ни цели и отговорности в границите на Европейски Съюз и НАТО. Изтичащата година след началото на незаконната съветска експанзия против Украйна сподели, че този курс не просто е стратегически верен, а е стопански и политически възстановителен и носи голям брой благоприятни условия за развиване и рационализация на страната ни. България може само да има полза от окончателното си отделяне от орбитата на Кремъл.

Радев още веднъж потвърждава, че вместо да бъде обединител на нацията и водач, който може да съставлява България като виновен член на Европейски Съюз и НАТО, избира да разделя обществото ни и да маргинализира страната ни, като по своя еднолична волност за следващ път я натиква в унизителната роля на спътник на Кремъл.

“Демократична България " упорства българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развиване на страната ни като заслужен и авторитетен член на Европейския съюз и НАТО.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР