,,Демократична България настоя за отмяна на всички последни изменения на

...
,,Демократична България настоя за отмяна на всички последни изменения на
Коментари Харесай

"Демократична България" настоява за отмяна на промените в наредбата за касовите апарати

,,Демократична България " настоя за анулация на всички последни промени на Наредба Н-18 и възобновяване на положението ѝ отпреди година и половина. Промените главно са свързани с активността на електронните магазини, които към този момент могат да издават касови бележки в електронен тип и да ги дават на получателя на е-адрес. След въвеждането на промените от 1 април всяка записана по Данък добавена стойност компания, която не употребява програмен продукт за ръководство на продажбите, би трябвало да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в Национална агенция за приходите за всеки фискален бон в действително време.

Според " Демократична България " от година и половина Национална агенция за приходите и Министерството на финансите " реализират голям брой голословни промени в Наредба Н-18 и по този начин основават както спомагателни разноски, по този начин и правна неустановеност за бизнеса ". От политическото обединяване показват и съответни проблеми, които виждат:

- комплицирана и неразбираема нормативна уредба – наредбата и нейните уточнения са дълги и объркващи. Това основава идеална среда за " рекет " от страна на чиновници на Национална агенция за приходите, които постоянно ще могат да изтълкуват разпоредбите по този начин, че да намерят нещо неизрядно;

- без оценка на въздействието върху бизнеса – промените се правят без оценка на въздействието, както изисква Законът за нормативните актове;

- без съответна оценка на потребностите – липсва аргументация какво постанова промените. Остава усещането, че около сухото гори и суровото – поради дребен % недобросъвестни търговци се постановат тежки правила на всички;

- без опция за действително използване – Национална агенция за приходите няма да има потенциала да ползва наредбата с тези равнища на трудност, което я прави още по-вредна, защото изрядните търговци ще създадат нужните разноски, с цел да я съблюдават, а останалите ще продължат постарому. Прилагането най-вероятно ще бъде кампанийно или за да бъде ударен един или различен бизнес.

От " Демократична България " напомнят, че бизнесът е единомислещо срещу измененията в наредбата. Веднага след въвеждането им Българската стопанска камара (БСК) писа на премиера Бойко Борисов, че предложенията на бизнеса по противоречивата разпоредба за касовите апарати не са взети поради, разноските по използването й са занижени, а това значи, че цените на стоките и услугите за потребителите ще се усилят.

Политическото обединяване упорства за съставянето на " напълно нова разпоредба, която да бъде по-ясна и разбираема, както и цялостна анулация на съществуващата ".

" Отпадане на наложителното условие за потребление на касови апарати, изгодата от които понижава доста при съществуване на опция за предаване на данни за продажбите в действително време посредством така наречен софтуерна фискализация. Отворени интерфейси за връзка с Национална агенция за приходите, които всеки програмен продукт може да употребява. Електронни касови бележки за повече улеснение и по-малко изхабена хартия " са част от другите претенции на " Демократична България ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР