“Демократична България направи много предложения, които да запазят машинния вот

...
“Демократична България направи много предложения, които да запазят машинния вот
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Хартиената коалиция окончателно взриви доверието в изборния процес

“Демократична България ” направи доста оферти, които да запазят машинния избор подобен, какъвто е, само че болшинството от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не ги поддържа.

Крайният резултат беше едно политическо двуличие, тъй като те не признаха, че на процедура желаят да отстранен машините, а реализираха тъкмо това. Тази тези разви някогашният правосъден министър Надежда Йорданова в предаването “Лице в лице ” по БТВ. 

По думите и от позиция на правилото на правовата страна е безусловно неприемливо да има законодателен развой, при който един закон, обсъждан на първо четене с избрана цел и правила, да излиза от Народното събрание в напълно друг тип и основни промени. 

“Това, което Българска социалистическа партия предложиха в своя законопроект. беше опция за избор сред машина и хартия. Това, което одобри Народно събрание най-после, е избор сред хартиена бюлетина, напечатана в печатница или хартиена бюлетина, отпечатана от машина в секцията. 
Така че, тук няма избор сред гласоподаване с хартиена бюлетина и машинно гласоподаване, а избор коя хартиена бюлетина да изберем ”, сподели тя, като добави, че тези бюлетини още веднъж ще бъдат броени на ръка от хора, прекарали 14-15 часов работен ден, което от своя страна ще докара до извънредно доста неточности при отчитането на изборния резултат.

“Затова “Демократична България ” предложихме въвеждането на преброителните центерове. Това щеше да бъде една доста добра гаранция за повишение на доверието в изборния развой, тъй като бюлетините щяха да бъдат преброявани от преброителни центрове под светлините на прожекторите на медиите, всеки да може да следи процеса ”, сподели още тя. 

Във връзка с въвеждането на Закона за отбрана на очевидците Надежда Йорданова опроверга внушението, че той построява автоматизирана отбрана на всеки адресант на сигнал. 

“И към сегашния миг няма ограничаване в подаването на сигнали. Не можем да кажем, че доносничеството в този момент е лимитирано и ние ще го насърчим. Въвеждането на този закон не значи автоматизирана отбрана на всеки адресант на сигнал. Това е едно погрешно подстрекателство. Няма такава норма, която споделя, че всеки адресант на сигнал автоматизирано от момента на подаването на сигнала е предпазен. Защитени са единствено тези податели на сигнали, които дават отговор на съответния стандарт на отбрана ”, съобщи тя. 

По тематиката с втория мандат Йорданова посочи, че “Демократична България ” ще продължи да взе участие в диалозите с акад. Николай Денков. 

“За нас е значим приоритет да поддържаме линия на фискален консерватизъм и ще настояваме за целенасочени ограничения за подкрепяне, с цел да не може подпомагането под друга форма да слага в риск недостига на бюджета ”, добави тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР