Демократична България излезе със специална позиция за обявените от кабинета

...
Демократична България излезе със специална позиция за обявените от кабинета
Коментари Харесай

„Демократична България”: ”Мерките” на кабинета за подпомагане на бизнеса са непрозрачни и неефективни

„ Демократична България ” излезе със специфична позиция за оповестените от кабинета ограничения. „ Поставен под мощен публичен напън, Министерският съвет показа досегашните си половинчати и неефективни оферти като “пакет от 4,5 милиарда лева ” за подкрепяне на бизнеса. В реалност, препоръчаните ограничения нито са за 4,5 милиарда, нито дават отговор на мащабите на рецесията.
Те по-скоро съставляват финансово подкрепяне за по-представително заравяне на българския дребен бизнес”, се декларира в документа.

Вижте цялостният текст на позицията:

Обявените от кабинета “мерки” за подкрепяне на бизнеса са непрозрачни, незадоволителни и неефективни

Поставен под мощен публичен напън, Министерският съвет показа досегашните си половинчати и неефективни оферти като “пакет от 4,5 милиарда лева.” за подкрепяне на бизнеса. В реалност, препоръчаните ограничения нито са за 4,5 милиарда, нито дават отговор на мащабите на рецесията. Те по-скоро съставляват финансово подкрепяне за по-представително заравяне на българския дребен бизнес.

1. Предложеното покриване на 60% от заплатите е PR мярка и реплика на угриженост.

То не подкрепя никого, с изключение на административно затворените предприятия. Хиляди компании, които не работят заради личната си обществена отговорност или заради срив на пазара, остават напълно непокрити.

60% е сумата, която Национален осигурителен институт по този начин и по този начин дължи при положение на съкращения. За сметка на компанията обаче остават 100% от осигуровките. Държавата пести, а не дава пари с тази мярка.

Предложената процедура е тромава и неработеща. Реален е рискът мярката да остане на хартия.

2. Бюджетът обезпечава 0,5, а не 2,5 милиарда посредством капитализацията на ББР. Пълната неяснота на работата на тази банка до момента и кредитният й портфейл, ориентиран към олигархични структури основават съмнение в бизнеса и подозрения, че тези обществени средства в действителност са ориентирани към партийно-обвързани бизнеси и спонсори на властта.

3. Програмата за потребителски заеми за лица в неплатен отпуск е извънредно неефективна и несправедлива мярка. Тя основава тежка процедура в условия на oграничена независимост на придвижване. Достъпът е мощно стеснен, тези пари ще останат неизползвани. Независимо от това – лицата без приходи поради рецесията имат потребност от подкрепяне, а не от в допълнение задлъжняване.

4. Отказът на властта да даде, за разлика от съвсем всички други страни в Европейски Съюз, данъчно-осигурителна “ваканция” за интервала на рецесията, обрича десетки хиляди компании на нередовност и ги лишава от достъп до помощта по т. 1 и 2.

5. Пренебрегването на самоосигуряващите се лица – притежатели на малък и семеен бизнес, занаятчии, свободни специалности – обрича минимум 100 000 български фамилии на банкрут без всякаква помощ от страната и обществото.

6. Общо отделените от бюджета средства по тези “мерки” са към 2,3 милиарда, а в случай че се регистрира “спестяването” на Бюджета на ДОО с мярката по т.1 – под 1,2 милиарда лева

Само директната помощ от Европейска комисия е над 1,3 милиарда лева Българското държавно управление се пробва да “излезе напред” от рецесията,за сметка на бизнеса и жителите, като употребява фондовете на Европейски Съюз за в допълнение финансиране на олигархичните си обръчи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР