Демократична България“ и Продължаваме промяната“ напуснаха пленарното заседание днес в

...
Демократична България“ и Продължаваме промяната“ напуснаха пленарното заседание днес в
Коментари Харесай

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ на протест срещу хартиената бюлетина



„ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “ напуснаха пленарното съвещание през днешния ден в символ на митинг против измененията, готвени в Изборния кодекс – връщането на хартиената бюлетина, закриването на Обществения съвет към ЦИК, увеличението на броя заявки за откриване на изборна секция в чужбина от 40 на 100. Двете обединения, като се изключи че няма да се върнат в пленарната зала на следващия ден, провеждат и митинг против хартиената бюлетина на следващия ден в 18:30 часа пред Парламента. 

В рамките на взаимен брифинг през днешния ден представители на двете парламентарни обединения показаха, че депутатите от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ няма да влязат в пленарна зала в символ на митинг и няма да се върнат до на следващия ден, когато се чака планът за измененията в Изборния кодекс да влезе в пленарна зала на второ четене.

„ Нека всички да схванат какво се случва. „ Коалицията на реванша “ – ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия – се сглоби и имаше своето бойно кръщене в 18-часовото съвещание на правна комисия през вчерашния ден. Българска социалистическа партия не просто върна хартиеното гласоподаване. Видяхме една доста сериозна проверка на целия избирателен развой, без никакво разискване, при доста съществени нарушавания на процедурата. Видяхме проява на мощ от едно ново болшинство, което е готово или да ръководи, или да организира избори по този начин, че да ги завоюва и да взема властта. Ние няма да позволим това да стане безшумно “, уточни съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов уточни, че тази нощ е била „ нощта на хартиената бюлетина “. „ Миналите избори ги купиха, тези желаят да ги откраднат – няма да позволим “, безапелационен бе той.

„ Напуснахме през днешния ден пленарна зала в символ на митинг против близо 18-часовото „ опраскване “ на Изборния кодекс, което проведоха през вчерашния ден от ГЕРБ. В съвещанието на Правната комисия, траяло от 14:30 ч. през вчерашния ден до 7:45 през днешния ден сутринта, обединението „ хартиена бюлетина “ на процедура прерасна в коалиция „ ДГД и българите в чужбина “, написа във Facebook националният представител от Демократична България Ивайло Мирчев.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че в правна комисия нощес е било осъществено „ изменничество против честния избор на българските жители “. Реално, разяснява той, „ хартиената коалиция “ ГЕРБ-БСП-ДПС споделиха на българите в България „ ние ще решаваме вместо вас “, а на българите в чужбина – „ не се интересуваме от вас “.

„ Г-н Борисов сега играе нещо като куклен спектакъл – от една страна, е диалогичен пред камери и дава всичко, от друга – неговите депутати измежду нощите заглушават гласа на останалите си сътрудници, които се борят за честността на идващия избор “. Така Кирил Петков разяснява рекомендацията по-рано през днешния ден на водача на ГЕРБ парламентарната група на партията и на Съюз на демократичните сили да премислят поддръжката си за връщането на хартиените бюлетини и да поддържат основаването на многомандатен изборен регион „ Чужбина “. Изказването на Борисов –

„ Претенциите и поръчките на политическите сили пред гласоподавателите, че ще има връщане на парламентаризма, диалогичност, станаха невалидни “, акцентира и ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров. Той означи, че е имало задоволително време да бъде признат нов бюджет, да се погрижат за българските жители, само че „ всичко, което беше приоритет на „ хартиената мафия “, е да премине, като с „ кални ботуши през Изборния кодекс в нарушаване на всички правила “. От Политическа партия и Демократична България се чудили за какво е това бързане, кой желае да подмени вота на българите.

Като „ брутална разпра с честния български гласоподавател “, дефинира измененията в ИК и Мирослав Иванов (ПП). С тях се създавала голяма причина за злоупотреби.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР