Демократическата партия официално ще номинира кандидат за президент за изборите

Демократическата партия официално ще номинира кандидат за президент за изборите ...

Новото при подбор на кандида на Демократическата партия за президент.


Демократическата партия официално ще номинира кандидат за президент за изборите тази година на своя конгрес през юли - процес, който започна с партийните събрания в Айова, продължи вчера в Ню Хемпшър и ще приключи с първичните избори в Пуерто Рико през юни.

Целта е на база щат-по-щат да бъдат събрани необходимите 1991 делегати за одобряването на номинацията на първото гласуване на конференцията в Милуоки. Един кандидат трябва да получи най-малко 15 процента от вота в цял щат или отделен конгресен избирателен район, за придобие делегати. Победителят ще се съревновава с президента републиканец Доналд Тръмп на изборите на 3 ноември.

Процесът по номиниране този път ще бъде доста различен, след като демократите приеха промени, чиято цел е да се увеличи участието и да се гарантира прозрачност. Ето някои основни промени.

По-малко партийни събрания

За 2020 г. демократите насрочиха партийни събрания (caucuses) в четири щата - Айова, Невада, Северна Дакота и Уайоминг - далеч по-малко от 18-те, организирани в американските щати и територии в кампанията през 2016 г. Партийните събрания изискват избирателите да присъстват на продължителните срещи лично и да гласуват с вдигане на ръка или като застанат заедно с другите симпатизанти.

Източник: mediapool.bg