Демократът в Камарата на представителите Брендан Бойл от Пенсилвания внесе

...
Демократът в Камарата на представителите Брендан Бойл от Пенсилвания внесе
Коментари Харесай

В конгреса на САЩ: Македонците са открили Америка преди Колумб

Демократът в Камарата на представителите Брендан Бойл от Пенсилвания внесе проекторезолюция за " оповестяване на септември 2022 година като „ Месец на американското македонско завещание “ и честване на македонския език, история и просвета на македонските американци и техния необикновен принос за Съединените щати ". За съображение се показват заслугите на преселници, чиито фамилни имена приключват с българските наставки " -ов " и " -ев ", и единствено неколцина от най-новите мигранти носят семейства с наставки " -ски ", присъщи за днешните жители на районен съд Македония. Инициативата е импортирана за разглеждане в Комисията по контрол и промяна и тя има задачата да реши дали да я придвижи към пленарната зала. Бредан Бойл е с ирландски корени и е второ потомство преселник в Съединени американски щати, тъй като татко му имигрира през 1970 година

Още в преамбюла на проектодокумента има аргументация за неговата основателност. Първото изречение гласи: " Като се има поради, че съгласно налични доказателства най-ранното македонско наличие в континенталните Съединени щати е открито на или към 1492 година "..., от което поражда въпросът дали македонците не са изпреварили Христофор Колумб. За него се знае, че същата година открива не континенталната част на Америка, а Бахамските острови. Непознаването на историята на самата Америка основава съмнение към историческата точност на целия документ.

В Обръщение до Конгреса на Съединени американски щати от Централното управление на Македонските патриотични организации в Съединени американски щати се споделя: " Нашите американски предшественици преди 1945 година са били македонци и са определяли себе си като „ македонци “, само че са употребявали термина „ МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИ “ или „ български македонци “, с цел да се разграничат от другите етноси в Македония. Преди Втората международна война „ македонец “ не е етнографски, а географски термин и преобладаващото болшинство от македонците преди 1945 година са се определяли като македонски българи, написа БГНЕС.

Когато в актуалната резолюция на Конгреса на Съединени американски щати се загатва „ македонският език “, се подценява забележителното болшинство от българо-езични македонци, които са съдействали за величието на Америка. Тази резолюция признава само етническите македонци от предишното и сегашното, които обаче действително в никакъв случай не са били някакъв фактор до интервала след Втората международна война. "

МПО е най остарялата и най-важна македонска и българска политическа организация в Америка. Тя е учредена през 1922 година и неин печатен орган е вестник „ Македонска естрада “. МПО показва честност към заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.

Обръщението е реакция на опита за пробутване на резолюция от проскопските среди за честване на " македонска еднаквост " друга от българската. Документът е подписан от Ник Стефанов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР