Демографският проблем на Гърция е национален проблем, заяви президентът на

...
Демографският проблем на Гърция е национален проблем, заяви президентът на
Коментари Харесай

Демографската криза в Гърция е национален проблем

Демографският проблем на Гърция е народен проблем, съобщи президентът на страната Прокопис Павлопулос.

Той акцентира, че за жалост, Гърция се намира на върха на демографския си проблем на първо място поради ниската раждаемост, както и поради миграцията на младежите в западните страни. Според прогнозите, до 2050 година популацията на страната може да намалее до 10 милиона души, а по-песимистичните данни плануват до 8,3 милиона жители, заяви МИА.

„ Показателно е, че показателят на фертилитет след 1981 година непрекъснато понижава. Към така и така ниската раждаемост, в годините след дълбоката икономическа рецесия се добави и миграцията на стотици хиляди млади гърци в търсене на по-благоприятни условия за живот и личностно развиване. Данните сочат, че сред 2011 година и 2015 година популацията на Гърция е намаляло от 11,2 на 10,8 милиона. Освен това, явно неприятните прогнози за демографското ни развиване водят до приблизителна оценка, че до 2050 година общото население на Гърция ще намалее в допълнение до 10 или даже 8,3 милиона ”, сподели Павлопулос.

Според президента на страната, казусът би трябвало да се реши взаимно с останалите държави-членки на Европейски Съюз, които се сблъскват със същата действителност. Освен това Гърция би трябвало да сътвори своя национална демографска политика, акцентира Павлопулос. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР