Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на

...
Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на оправданията

" Демографската тактика е поредност на уговорката, а не ротация на оправданията. Поколенията през 2050-а няма да имат потребност от нашите оправдания. Най-опасно в политиката е мисленето " ден за ден “, без цели, без разговор с обществото. “ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри втората национална полемика " Демографията няма цена “, която се организира още веднъж под неин патронаж. Форумът се провежда от " Движение за национална идея “ (ДНК), платформата Bulgaria Wants You и Economic.bg, осведомиха от прессекретариата на президента.

" В последните години преживяхме инфлация на две другояче доста хубави понятия – " тактика “ и " публично разискване “. Голяма част от хората като че ли привикнаха с мисълта, че тактиките се вършат, с цел да се отчетат, а не с цел да доведат до резултати, до момента в който публичното разискване има церемониални задания, да събере редица дежурни и от дълго време повтаряни отзиви “, уточни Йотова и акцентира, че превъзмогването на демографската рецесия изисква не дни, а десетилетия целенасочени старания, освен това не от една институция и освен от страната, а дружно с жителите, бизнеса, неправителствения бранш.

Демографията вицепрезидентът дефинира като болна тематика на българина, която като бодлива тел обгръща самотата на " скайп поколението “. " Забавяне, превъзмогване, реализиране, въвеждане – все думи от една одобрена лексика, обвързвана с демографския възел, който би трябвало да се развърже, само че все го преотстъпваме на други, сякаш по-важни цели. За " работещите небогати “, за " отсрочените раждания “ свикнахме да приказваме, само че нищо не променяме. Един обаян кръг в който се въртим, а през това време потомство след потомство насочва взор отвън България “, съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът приветства уредниците на форума за това, че съумяват да съберат представители на разнообразни сфери на политическия и публичния живот.

" 2050-а ни звучи извънредно надалеч в конюнктура, в която медиите ни заливат с вести по какъв начин някои неща трябвало да станат за няколко седмици. Но в случай че желаеме да имаме почтено бъдеще като нация, нашият взор би трябвало да е насочен тъкмо толкоз надалеч. Както има една известна максима: " Мисли световно, действай локално! “, нашата процедура би трябвало да се подчини на максимата " Мисли за 2050-а, действай през 2023-а “, акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът означи, че демографската политика събира в себе си всички политики на едно общество и страна – от приходите и обществените тласъци през

миграционната политика до отбраната на труда и насърчаването на кариерното развиване. " Демографската политика не е просто да се дадат едни пари, както по инерция мислят някои политици, а най-трудното – да се сътвори среда. Среда, в която има предвидимост, а не потискащия безпорядък на придвижването напред-назад. Среда, в която младите българи могат да възнамеряват живота си. Среда, в която има правила, а не произвол “, уточни Илияна Йотова.

" Има една дума, която постоянно асоциираме с автомагистрали и пътища. Това е думата " инфраструктура “. Инфраструктурата на обществения ни живот би трябвало да се промени. Това са механизмите на взаимоотношение с администрацията на разнообразни нива. Това е достъпът до детски градини, до съответна здравна помощ. Това е обществената работа с младите родители. Това е изкореняването на домашното принуждение. Дори и тук има място за пътища, тъй като в редица райони на България всички тези наложителни условия са свързани с пътешестване “, съобщи вицепрезидентът. Тя прикани за работеща обществена страна. " Демографската тактика в последна сметка е тактика за обществена страна, която подсигурява по-добрия живот на всички ни дружно, в обществото, на работното място, у дома “, акцентира Йотова.

По думите й демографската тактика е въпрос и за облика на България пред Европа и света, само че и за облика за родината, който имаме в себе си. " Без позитивен облик на България нямаме особени тласъци да мислим бъдещето си като бъдеще на своето семейство “, уточни вицепрезидентът и напомни думите на огромния български социолог Иван Хаджийски от " Оптимистична доктрина за нашия народ “. " Хаджийски споделя, че до момента в който продължаваме да асоциираме израза " българска работа “ с нещо отрицателно, няма по какъв начин да превъзмогнем дружно рецесиите, в които се намираме. Демографската тактика е нашата борба " българска работа “ към този момент да значи нещо хубаво, нещо, с което можем да се гордеем, нещо, от което нямаме мотив да се срамим “, съобщи Илияна Йотова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР