Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на

...
Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на оправданията

„ Демографската тактика е поредност на уговорката, а не ротация на оправданията. Поколенията през 2050-а няма да имат потребност от нашите оправдания. Най-опасно в политиката е мисленето „ ден за ден “, без цели, без разговор с обществото. “ С тези думи вицепрезидентът откри втората национална полемика „ Демографията няма цена “, която се организира още веднъж под неин патронаж. Форумът се провежда от „ Движение за национална идея “ (ДНК), платформата Bulgaria Wants You и Economic.bg, оповестиха от пресцентъра на президента.

„ В последните години преживяхме инфлация на две другояче доста хубави понятия – „ тактика “ и „ публично разискване “. Голяма част от хората като че ли привикнаха с мисълта, че тактиките се вършат, с цел да се отчетат, а не с цел да доведат до резултати, до момента в който публичното разискване има церемониални задания, да събере редица дежурни и от дълго време повтаряни отзиви “, уточни Йотова и акцентира, че превъзмогването на демографската рецесия изисква не дни, а десетилетия целенасочени старания, освен това не от една институция и освен от страната, а дружно с жителите, бизнеса, неправителствения бранш.

Демографията вицепрезидентът дефинира като болна тематика на българина, която като бодлива тел обгръща самотата на „ скайп поколението “. „ Забавяне, превъзмогване, реализиране, въвеждане – все думи от една одобрена лексика, обвързвана с демографския възел, който би трябвало да се развърже, само че все го преотстъпваме на други, сякаш по-важни цели. За „ работещите небогати “, за „ отсрочените раждания “ свикнахме да приказваме, само че нищо не променяме. Един обаян кръг в който се въртим, а през това време потомство след потомство насочва взор отвън България “, съобщи.

Вицепрезидентът приветства уредниците на форума за това, че съумяват да съберат представители на разнообразни сфери на политическия и публичния живот.

„ 2050-а ни звучи извънредно надалеч в конюнктура, в която медиите ни заливат с вести по какъв начин някои неща трябвало да станат за няколко седмици. Но в случай че желаеме да имаме почтено бъдеще като нация, нашият взор би трябвало да е насочен тъкмо толкоз надалеч. Както има една известна максима: „ Мисли световно, действай локално! “, нашата процедура би трябвало да се подчини на максимата „ Мисли за 2050-а, действай през 2023-а “, акцентира.

Вицепрезидентът означи, че демографската политика събира в себе си всички политики на едно общество и страна – от приходите и обществените тласъци през миграционната политика до отбраната на труда и насърчаването на кариерното развиване.

„ Демографската политика не е просто да се дадат едни пари, както по инерция мислят някои политици, а най-трудното – да се сътвори среда. Среда, в която има предвидимост, а не потискащия безпорядък на придвижването напред-назад. Среда, в която младите българи могат да възнамеряват живота си. Среда, в която има правила, а не произвол “, уточни.

„ Има една дума, която постоянно асоциираме с автомагистрали и пътища. Това е думата „ инфраструктура “. Инфраструктурата на обществения ни живот би трябвало да се промени. Това са механизмите на взаимоотношение с администрацията на разнообразни нива. Това е достъпът до детски градини, до съответна здравна помощ. Това е обществената работа с младите родители. Това е изкореняването на домашното принуждение. Дори и тук има място за пътища, тъй като в редица райони на България всички тези наложителни условия са свързани с пътешестване “, съобщи вицепрезидентът. Тя прикани за работеща обществена страна.

„ Демографската тактика в последна сметка е тактика за обществена страна, която подсигурява по-добрия живот на всички ни дружно, в обществото, на работното място, у дома “, акцентира Йотова.

По думите ѝ демографската тактика е въпрос и за облика на България пред Европа и света, само че и за облика за родината, който имаме в себе си. „ Без позитивен облик на България нямаме особени тласъци да мислим бъдещето си като бъдеще на своето семейство “, уточни вицепрезидентът и напомни думите на огромния български социолог Иван Хаджийски от „ Оптимистична доктрина за нашия народ “. „ Хаджийски споделя, че до момента в който продължаваме да асоциираме израза „ българска работа “ с нещо отрицателно, няма по какъв начин да превъзмогнем дружно рецесиите, в които се намираме. Демографската тактика е нашата борба „ българска работа “ към този момент да значи нещо хубаво, нещо, с което можем да се гордеем, нещо, от което нямаме мотив да се срамим “, съобщи.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР