Демографската криза в България създава изключителни предизвикателства пред пазара на

...
Демографската криза в България създава изключителни предизвикателства пред пазара на
Коментари Харесай

МТСП търси резервите на пазара на труда, за да намали недостига на кадри

Демографската рецесия в България основава изключителни провокации пред пазара на труда. Във връзка с това работим в няколко посоки. Едното направление е обвързвано с намирането на запасите на пазара на труда сега. Това съобщи пред публицисти общественият министър Деница Сачева по време на кръгла маса по тематиката .

" На първо място това са младежите , които нито учат, нито работят и сега организираме изследване, което цели доникъде на тази година, да открие кои са те и къде се намират тези хора . Демографските промени и тяхното влияние върху пазара на труда, икономическото развиване и сигурността в България и Европа ", цитира министъра БГНЕС. " След като идентифицираме тези хора, ще предприемем съответните ограничения те да придобият нужните умения или да бъдат валидирани съществуващите в тях умения. Всеки човек има такива и те би следвало да бъдат оценени. "
" На второ място, акцентира министър Сачева , запасите са свързани с хората с увреждания . В това отношение продължаваме стратегиите, свързани с поощряване заетостта на хората с увреждания и опцията те да могат да се записват в бюрата по труда и да насърчаваме работодателите да наемат такива хора като даваме спомагателни финансови тласъци ", разгласи тя.
Сачева сподели, че третата група хора са младите пенсионери на възраст сред 55 и 65 година и те също би трябвало да могат да намерят своята реализация на пазара на труда.
" При тях е най-трудно, тъй като опциите за преквалификация и надлежно минава през курсове на образование са по-трудни. В тази задача основната роля ще бъде на центровете за професионално образование. Те ще бъдат един от главните фокуси на нашата работа през идващите месеци и програмен интервал. Предлагаме промени в Закона за професионалното обучение, тъй че да има по-строг надзор върху лицензирането на такива центрове, както и да има обединен орган за узаконяване на хората, които минават през такива курсове ", съобщи Сачева и стимулира предложенията си с това, че има много образци за неефективно разходване на обществени и европейски средства в тази посока.
Министърът обърна внимание и на неналичието на работна ръка , проблем, който съществува освен у нас, а и в Европа: " Това, което вършим, идва през системата на обучение. Полагаме изключителни старания да понижим отпадането на децата от просветителната система и да ги включим в нея, тъй че те да имат нужните познания, умения и отношение, с които да могат да се осъществят на пазара на труда. В последните 12 година бюджетът за обучение у нас е повишен съвсем двойно - от 2,6 милиарда лева на 4,8 милиарда лева В рамките на мандата на това държавно управление над 1 милиарда лв. е повишен бюджетът за обучение. На второ място са политиките за младежите, които нито учат, нито работят. В момента работим и върху договарянето на тристранно съглашение със обществените сътрудници за импорт на служащи от чужбина ", уточни министърът и разясни, че има остатък на работна мощ с висше обучение, която работи на позиции, изискващи по-ниско обучение и подготовка, (ПОДРОБНОСТИ) а 22% имат по-ниска подготовка от това, което е належащо за тяхната работа.
Деница Сачева сподели още, че работят и за привличането на високотехнологични експерти : " Инженери в региона на блокчейна, в региона на киберсигурността и химията няма в България. Няма да може и да произведем задоволително в идващите 5-7 години, тъй че тук би трябвало да поставим доста по-сериозни старания за привличането на такива хора у нас ", разкри тя.
По думите на Сачева в поддръжка на тези старания са и кариерните конгреси за връщане на българите от чужбина , които провеждат като до края на годината ще бъдат проведени още 6 такива форума. " Над 68% от хората, които посещават тези конгреси показват предпочитание да се върнат у нас. През последните години има позитивна наклонност и повишаване на броя на българите, които се връщат от чужбина. Има работодатели, които търсят такива фрагменти и са подготвени да дадат конкурентни заплати на тези, които се дават в Европа. По данни на Национален статистически институт през 2019 година у нас са се завърнали към 16 000 души ", уточни министърът.
Преди дни министър председателят Бойко Борисов се похвали с пост във Фейсбук, че от ден на ден младежи се завръщат в България, ВИЖТЕ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР