Демографската криза, миграцията, ниската раждаемост, че дори и панелките, предизвикаха

...
Демографската криза, миграцията, ниската раждаемост, че дори и панелките, предизвикаха
Коментари Харесай

Демографската криза скара депутатите в парламента

Демографската рецесия, миграцията, ниската раждаемост, че даже и панелките, провокираха пикантен скандал сред ръководещите и алената съпротива в Народното събрание. Повод за това станаха поправките в Закона за налозите върху приходите на физически лица на Българска социалистическа партия, с които се оферират данъчни облекчения за фамилии с деца.
В последна сметка до гласоподаване по този начин и не се стигна, защото пленарното съвещание завърши. По време на дебата обаче се чуха взаимни нападки и от едната, и от другата страна на залата, а социалистите влязоха в изострен спор със зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, защото желаеха той да наложи наказване на съпартиеца си Спас Гърневски, тъй като обиждал алените.
Депутатите зачепкаха и тематиката за какво раждаемостта е ниска, кой е отговорен за това, какво е било преди и след 9 септември.
" Нито има зараза, нито война, само че нацията се стопява. Казвате, че няма потребност от тласъци, от преференции, би трябвало сложен метод. Но какво направихте в областта на образованието, опазването на здравето? Днес помощта е 20 лева за всяко дете. Реалният тласък е да се покаже, че страната застава зад работещите родители ", съобщи социалистът Драгомир Стойнев.
Тома Биков отвърна, че демографска политика не може да се прави през налози и уточни, че в този момент се берат плодовете на случилото се през 90-те години.
" Проблемът в този момент е, че са малко хората, които раждат. Ние берем плодовете на това, което е посадено през 90-те години. Раждането на дете е културен въпрос. В фамилиите има същият брой деца, само че фамилиите са по-малко, тъй като хората са по-малко ", изясни Тома Биков.
Спас Гърневски пък упрекна социалистите, че поради тях 2 млн. българи са емигрирали, а острият му език провокира бурната реакция на Българска социалистическа партия, които желаеха изгонването му от съвещанието.
" Ако не бяхте създали този див капитализъм и номенклатурата не беше разграбила страната, днеска щеше да има задоволително средства за всички заболели въпроси. 1/3 в случай че върнете от заграбеното, вашата крадлива партия, ще има за всичко и за всеки. 10 година народът не избира вас, а ГЕРБ, с цел да лекува раните от вашето ръководство. А наглостта стои на първия ред във вашата зала и е претендент за кмет на София ", атакува депутатът от ГЕРБ.
" Не вървят към този момент тия антикомунистически номера в Народното събрание. Колкото повече пускате Гърневски да приказва с неговия пещерен антикомунизъм, той настройва обществото против ГЕРБ ", обърна се соцдепутатът Георги Гьоков към ръководещите.
Колегата му Иван Ченчев пък настоя за изгонването на Гърневски, защото безочливост било един народен представител да наскърбява цяла парламентарна група и нейното управление.
От Българска социалистическа партия се обърнаха към председателстващия Емил Христов и с думите: " Не бъдете като един несъвършен катаджия, който не глобява каращите Лексуси, а глобява тези, които карат Хюндай. Прилагайте правилника към всички ".
" Някой ще ме ядоса. В момента като несъвършен катаджия се пробвам да дойда на себе си. Моля ви като идвате на тази естрада, да бъдете деликатни, тъй като ще отидем някъде ", отвърна на собствен ред пък Емил Христов.
По време на дебата Юлиан Ангелов от съдружния сътрудник " Обединени патриоти " пък заприказва за обезлюдяването на селата и настоя, че социалистите нямат право да приказват за демографската рецесия.
" Точно вие да говорите за демографска рецесия е малко неестествено. Огромните проблеми са заложени след 9 септември. Много добре помните по какъв начин вашата партия лиши земята на хората, магазинчетата. Много добре помните, че вие прогонихте хората от селата, да ги вършиме служащи, и ги натикахте в панелките. Колко деца да създадат в панелките? Къде да ги гледат, на терасата? ", запита риторично Ангелов.
" По социалистическо време България беше 9 милиона, а в този момент е 5 милиона. Кой ръководи последните 10 години? Добре, че бяха панелките, тъй като в случай че не бяха те, в този момент при вашето ръководство, хората щяха да спят на палатки, тъй като не могат да си разрешат самун да си купят, камо ли жилище ", отсече в отговор соцдепутатът Филип Попов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР