Демографската катастрофа е най-големият риск за оцеляването ни като нация

...
Демографската катастрофа е най-големият риск за оцеляването ни като нация
Коментари Харесай

Румен Радев: Демографската катастрофа е най-големият риск за оцеляването ни като нация

Демографската злополука е най-големият риск за оцеляването ни като нация и първостепенна задача и национална упоритост би трябвало да бъде да пречупим този отрицателен тренд, сподели президентът Румен Радев в отговор на въпрос на полемика със студенти и преподаватели в Лесотехническия университет в София.

Радев уточни, че това е всеобхватна стратегия, в която съгласно него са значими три съществени посоки - образованието, детско опазване на здравето и интервенция на страната за поддръжка на младите фамилии.

Има дълготрайни рецесии, те ще се развиват след години , те са доста по-мащабни и рискови, даже от рецесията с водата, като евентуалната рецесия с нашето обучение , сподели още президентът Радев.

По думите му, в случай че водната рецесия в Перник въплъщава неуспех в бранша, то резултатите от интернационалния тест Пиза за деветокласници, разгласен предишния декември, имат същия резултат върху образованието и нашето бъдеще. „ Р азликата е единствено, че водната рецесия я усещаме незабавно, а резултатът от това, което става в образованието , ще носим следствията години напред “, уточни Радев.

Според Радев би трябвало доста съществено да се замислим за рецесията в образованието, която ни чака и добави, че това значи неконкурентноспособна стопанска система, невисок стандарт и качество на живот. Трябва да вземем решителни ограничения, образованието би трябвало да стане стратегически народен приоритет, сподели президентът.

По думите му вземат се ограничения, те са в вярната посока, само че са безусловно лимитирани като обсег, дълбочина, форми и способи и финансиране, с цел да излезем от това положение на образованието. Според президента би трябвало да се работи в доста посоки - възнаграждение на учителите, на преподавателския състав, тласъци в това число и за студенти, за просветителната и научна инфраструктура.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР