Демографията, социалното поведени и по-ниският капацитет за тестване са само

...
Демографията, социалното поведени и по-ниският капацитет за тестване са само
Коментари Харесай

Защо смъртните случаи на заразени с COVID-19 в Италия са близо три пъти повече от тези в Китай?

Демографията, общественото поведени и по-ниският потенциал за тестване са единствено част от аргументите в Италия и Испания да се следи най-голяма смъртност измежду инфектираните с COVID-19, декларират специалисти пред Си Ен Би Си.

До момента Италия е записала два пъти повече смъртни случаи спрямо Китай, откъдето потегли вируса в края на 2019 година По последни данни на университета " Джон Хопкинс ", жертвите на ковид в Италия са 9 134, до момента в който тези в Китай са 3 299.

Броят на смъртните случаи в Испания също задмина този на азиатската страна, като съгласно същите данни жертвите на COVID-19 в Испания са 5 138.

Тези тревожни резултати повдигнаха редица въпроси във връзка с високата смъртност в тази европейски страни. Двама здравни специалисти споделят своите теории за този феномен със Си Ен Би Си.

Бавна реакция

„ Имаше огромно разпространяване на вируса, преди хората да осъзнаят, че той е измежду тях “, разяснява обстановката в Италия Александър Едуардс, специалист по имунология към Редингския университет.

Той изясни, че в множеството европейски страни хората са мислили, че епидемията е „ проблем на друго място, надалеч от тях “, като това в началото отношение към болестта е асъдействало за бързото и разпространяване в страни като Италия и Испания.

За разлика от тях, Китай подходи към обстановката по радикално друг метод. Регионът към град Ухан, откъдето потегли болестта, бе откъснат от станалия свят в средата на януари. Пекин ще анулира отчасти блокадата на града при започване на Април, в случай че не бъдат регистрирани нови случаи на инфектирани в границите на няколко дни.

Като погледнем обратно във времето, наподобява, че рисковите ограничения, подхванати от Пекин, са имали положителен резултат. Макар че решението да бъдат поставени под карантина 11 млн. души изглеждаше фрапантно през януари, на фона на всеобщите карантинни ограничения по света през днешния ден то наподобява толкоз необичайно.

Италия одобри първите си ограничаващи ограничения в края на февруари, когато бяха блокирани 11 провинции в северната част на страната, до момента в който общонационалната карантина  бе оповестена на 9 март. „ Реакцията на Италия просто закъсня “, споделя Едуардс пред Си Ен Би Си.

Капацитет за тестване

Нивото на смъртност е непосредствено обвързвано с мащаба на извършените проби за вируса, споделя Майкъл Тилдсли, епидемиолог от университета в Уаруик.

Според него колкото повече хора са тествани, толкоз по-адекватни могат да бъдат ограниченията, подхванати от локалните управляващи.

В резултат на провеждането на всеобщо и бързо тестване, както се случва в Китай, броят на смъртните случаи остава на по-ниски равнища от тези, които се следят в страните, където се тестват единствено жители, демонстриращи признаци на заболяване.

Едуардс прибавя, че в Китай хората с COVID-19 са били разпознати бързо и изолирани в границите на здравната система, а не по домовете си, каквато е обстановката в Италия.

Население

„ В Италия имаше композиция от доста рискови фактори “, споделя Едуардс, като разяснява, че в европейската страна първо са били наранени по-възрастните.

По данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) има второто най-застаряло население в света, след Япония, а хората на възраст над 60 години са считани за най-рисковата група при заразяване с COVID-19.

„ Всяка неделя младите италианци вървят при своите баба и дядо, целуват ги по бузата, отиват на черква и обядват дружно “, споделя Едуард, добавяйки, че точно този вид контакт с възрастните е съдействал за бързото разпространяване на вируса в страната.

Макар че междинната възраст на популацията на Испания не е измежду най-високите в света, страната има сходна фамилна просвета на италианската, което кара специалистите да считат, че точно честите срещи сред младите и по-възрастните са един от основите фактори за високата смъртност в двете страни.

„ Донякъде става въпрос за културни правила “, споделя Тилдсли, като прибавя, че ограниченията в Китай са били по-успешни, тъй като китайците са спазвали по-стриктно ограничаващите ограничения.

Друга доктрина е, че разликата смъртността се дължи на видът лекарства, употребявани в Европа и Китай, само че Едуардс счита, че тук не става въпрос за състезание от вида „ източна против западна “ медицина, а за демографски и обществени фактори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР