Демир Хисар. България е най-добрият застъпник на Република Македония в

...
Демир Хисар. България е най-добрият застъпник на Република Македония в
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Македония: България ще продължи да работи за общите проекти и хората от двете страни на границата

Демир Хисар. „ България е най-хубавият покровител на Република Македония в Европейския съюз. Други европейски страни може да приказват за Западните Балкани, само че всяка от своя интерес. За България значими са хората и техния разцвет. България ще продължи да работи за хората от двете страни на границата, за общите планове и общото ни бъдеще “. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към събралите се хора пред паметника на Даме Груев в македонското село Смилево, където на тържествена гала бяха маркирани 115 години от Илинденско-Преображенското въстание, оповестиха от прессекретариата на президента . Традиционното честване бе проведено от Българския културен клуб - Скопие.
В словото си Илияна Йотова акцентира, че балканските нации имат нелека история, белезите от която носят и до през днешния ден. „ Но сме мощни и в тестванията, и в твърдостта да ги излекуваме, да оставим разногласията, напрежението и неразбирането от и в предишното. Договорът за добросъседство е ново начало в връзките сред България и Република Македония “, означи вицепрезидентът. По думите ѝ е време да се намерения за младежите от двете страни на границата, които желаят да работят дружно, да си оказват помощ, да просперират.
„ Отношенията сред хората постоянно са стъпвали на основата на разбирателството и разговора. Да градим мостове, вместо да се крием всеки в своя си окоп! Това е вярната политика “, акцентира Илияна Йотова.
„ Берлинският конгрес раздели народа ни. Изплашени от възраждащата се българска страна, Великите сили откъснаха от земите ни, запратиха хиляди хора надалеч от родните им домове. Но подцениха народа “, уточни вицепрезидентът.
„ Преди 115 години героите на Илинденско-Преображенското въстание бяха подготвени да жертват живота си, с цел да я има свободата, която допряха, само че бързо им бе отнета “, означи Илияна Йотова. По думите ѝ въстанието се подрежда в безсмъртната историческа хроника на България, в пантеона на героите на един народ със славно минало, основател на третата християнска цивилизация – славянската, подготвен да се бори за своята независимост и обединяване до последната капка кръв.
Илияна Йотова приключи словото си с думите: „ Чествания като това са мотив да се издигнем над дребнотемието, да загърбим политиканстването и да осъзнаем, че почитаме хора, които са дали живота си за свободата на Отечеството, а не да бъдат „ кой знае какви “, както бе споделил Васил Левски. Често цитираме думите на славните ни герои. Но би трябвало да разбираме посланията им “.
По-рано вицепрезидентът организира среща с управлението и членовете на Българския културен клуб-Скопие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР