„Демилитаризацията на Крим би било най-доброто възможно развитие в посока

...
„Демилитаризацията на Крим би било най-доброто възможно развитие в посока
Коментари Харесай

Янев: Еднократният български призив към Русия да демилитаризира Черно море няма да има ефект

„ Демилитаризацията на Крим би било най-хубавото допустимо развиване в посока създаване на трайна непоклатимост в полза на всички страни от Черноморския район “, твърди той, само че съгласно него това е „ малко евентуално в обозримо бъдеще “ поради геополитическите действителности и характера на актуалната съветска външна политика.

„ По-важното все още е да се продължи с интензивните, координирани дипломатически старания за попречване на боен спор сред Русия и Украйна “, съобщи министърът на защитата.

На въпрос дали София ще призове Москва да редуцира своите въоръжения като част от напъните за възстановяване на сигурността в Черноморския район, Стефан Янев отговори:

„ Отправянето на сходен апел за редуциране от Русия на нейните въоръжения само от българска страна не би постигнало такова равнище на позитивно влияние върху Кремъл, колкото излъчването на ясно и недвусмислено групово обръщение в тази посока от страна на цялата демократична евроатлантическа общественост “.

Министърът на защитата означи, че с намаляването на напрежението и директната заплаха от боен спор, могат да се подхващат и спомагателни дипломатически дейности в посока редуциране на въоръженията.

„ Най-рационално би било започването на градивен разговор за основаване на нова архитектура на европейската сигурност, с нови, работещи ограничения за подсилване на доверието и сигурността и механизми за надзор на въоръженията “, съобщи Янев.

Според него би било извънредно потребно възобновяване на постоянната работа на Съвета НАТО-Русия.

„ По този метод в дълготраен проект е допустимо да бъде реализирано и доста понижаване на риска от въоръжен спор в района “, безапелационен е Стефан Янев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР