Делян Пеевски заяви, че президентът Румен Радев му дължи извинение

...
Делян Пеевски заяви, че президентът Румен Радев му дължи извинение
Коментари Харесай

Пеевски: Ако смятат, че аз съм нещо лошо, да кажат защо

Делян Пеевски съобщи, че президентът Румен Радев му дължи опрощение за думите си, че министър председателят Бойко Борисов общи бизнес ползи с него и му разпределя публични поръчки. " Ако считат, че аз съм нещо " неприятно ", да кажат за какво ", приканва Пеевски в изявление за личния си в. " Телеграф " във връзка избухналия предходната седмица неприсъствен скандал сред Борисов и Радев. Президентът бе предизвикан от думите на премиера пред бТВ, че шефът на президентския кабинет Иво Христов работел в малкия екран на Пеевски Би Би Ти (закрита след банкрута на КТБ, само че в която Христов е работел преди да бъде купена от майката на Пеевски -бел.ред). В отговор Радев запита Борисов продължава ли да се среща с Пеевски, имат ли двамата общи бизнес ползи и разпределя ли му публични поръчки. Борисов отхвърли това като " безспорна неистина " и настоя, в случай че президентът има някакви доказателства, да ги даде на прокуратурата.

Самият Пеевски реагира часове след абсурда с апел Борисов и Радев да се схванат като " огромни момчета " и че да не го заместват в търканията си, с което обслужвали издателя на " Икономедия " Иво Прокопиев.

Същата опорна точка е развита просторно и в последвалото изявление на политика от Движение за права и свободи пред " Телеграф ".

" Не одобрявам да бъда замесван в техните спорове, било то личностни или от различен темперамент. Най-лесно е да се лепи етикетът " Пеевски " на всеки проблем, само че това не е решение. Ако считат, че аз съм нещо " неприятно ", да кажат за какво. Президентът Радев съобщи, че имам обвързаности с премиера и че той ми разпределял публични поръчки, да каже в този момент и кой му е дал такава информация. Защото това са неистини, популяризирани от медиите на една група олигарси с единствената цел да оказват напън върху премиера и институциите и да манипулират публичното мнение. Не ми се желае да имам вяра, че и президентът Радев е попаднал под въздействието на този кръг олигарси. Очевидно е обаче, че той заприказва точно с тяхната реторика. И това няма по какъв начин да не ме наскърбява, тъй като е неистина. А за лъжите се дължи опрощение " , декларира Пеевски.

" И до мен стигат приказки по какъв начин всякакви хора, близки до Радев, вървят по чаршията и изясняват, че моделирали мнението на президента. Но не разясня клюки. И в случай че президентът е бил измамен или подведен, да каже от кого ", добавя той.

По-нататък разяснява, че Румен Радев бил подведен от " медиите на кръга " Капитал " на Иво Прокопиев, както и уеб страниците на Огнян Донев и Цветан Василев ", както и такива, които гравитират към тях.

Пеевски коментира, че " тогавашните врагове Прокопиев и Цветан Василев в този момент работят в симбиоза ", тъй като " в никакъв случай не са били същински врагове ": " Да, правилно е, че " Капитал " на Прокопиев пръв разкри обстоятелства за банковата пирамида КТБ още през 2012 година, в случай че не се неистина. Но генезисът на Прокопиев и Василев е еднакъв, както и един е техният основател. Имам поради Иван Костов. Именно Костов назначи Прокопиев за милионер за една нощ с приватизацията на " Каолин ". Всички знаете историята на тази договорка. "

" Войната сред Прокопиев и Василев, в случай че изобщо можем да я назовем по този начин, бе война на двама основани от Костов олигарси за сърцето на своя основател. Или казано просто - война за първото място до Костов ", обобщава Пеевски.

" Ще ви кажа и какво съгласно мен породи спора сред двамата – продължава той - Прокопиев постоянно е желал да има своя банка и е почнал да работи по подобен план, мисля, че се е казвал " Финансиа банк ", а Василев по всякакъв начин не е допускал това да се случи, тъй като е желал да бъде единствен финансов център в групата на Костов. Предполагам, че страхът на Костов - конфликтът сред двамата да не извади на ярко още тогава пирамидата КТБ, го е стимулирал бързо да ги сдобри. "

Пеевски, който бе сътрудник на Цветан Василев в годините на възхода на бизнес империята КТБ, признава, че бил в другарски връзки с банкера, само че отхвърля да е имал нещо общо банката – ето за какво: " Въпреки другарските ми връзки с Цветан Василев тогава, аз постоянно съм стоял настрана от КТБ и в никакъв случай не съм желал да бъда част от тима на Костов, защото олигархията, която той сътвори, или по-точно назначи, по време на своето ръководство, ограби България.Това е и повода през днешния ден да бъда нападнат по всевъзможен метод от същата тази олигархия. Защото я разкривам през моите медии. "

В отговор на въпрос " не е ли натоварващо името му непрекъснато да бъде свързвано с подправени вести ", Пеевски отвръща, че е тъкмо по този начин: " Натоварващо е, несъмнено. Но по този начин работи медийната машина на олигархията. Те сътвориха облика на " универсалното зло Пеевски ", тъй като им бе комфортно години наред да се крият зад него. Каквото и да се случеше в страната, цялата им машина за операции започваше да повтаря " отговорен е Пеевски " и да сипе едни и същи неистини по мой адрес. "

" Няма нищо правилно в купищата подправени вести по мой адрес, нито един факт, единствено клевети, обиди и клюки. За страдание късно си дадох сметка за повода за поръчковото ми омаскаряване. (…) Превърнат съм в цел на тази голяма войска за дезинформация, впрегната да работи за поддържането на отрицателния облик на Пеевски. Но все пак задачата, която съм си сложил - да осветлявам същите тези олигарси и кражбите им, ми носи същинско задоволство. "

По думите му " българските гласоподаватели постоянно са имали нюх към подправеното и са разпознавали кой желае да се възползва непочтено от тях. Затова и партиите на същите тези олигарси ДСБ и " Да, България " останаха без посланичество в Народното събрание. "

Пеевски също така на практика признава, че импортираните от него и още трима негови съпартийци промени в медийния закон имат за цел най-много да почисти неговия имидж, " тъй като лъжите им, че съм медиен монополист и владея разпространяването на вестници в страната ще лъснат. "

" За какъв монопол изобщо приказват, откакто аз владея няколко вестника, а против мен работи голяма машина, включваща вестници, уеб сайтове и най-важното - националните малките екрани. Да, и трите огромни малките екрани са завладяни напълно от хора на Прокопиев и Христо Иванов ", твърди Пеевски.

Той разяснява и обстоятелството, че не е заявил частен интерес, както би следвало да постъпи, защото в качеството си на медиен издател внася медиен законопроект.

" В случая аз практикувам едно конституционно право на депутат – правото на законодателна самодейност. Нищо повече. Дали ще гласоподавам в пленарната зала или не е различен въпрос, само че даже и тогава съгласно мен спор няма, тъй като нямам никакъв " частен интерес " или " полза " по смисъла на закона. Въпреки това съм сезирал дирекция " Правна " на Народното събрание и ще се съобразя с нейното мнение, каквото и да е то ", декларира той.

Но прецизира, че " в действителност въпросът за спора на ползи не е толкоз значим, значим е законопроектът. Явно текстовете в него тормозят кръга " Капитал " и по тази причина търсят всевъзможни способи да отклонят публичното внимание. "

Пеевски, който е и създател на признатия към този момент закон " против вторичното плячкосване на КТБ ", заявява, че самият той не взе участие в такива дейности: " Нямам невърнати заеми в КТБ или други отговорности към банката, нито персонално, нито посредством мои компании. Не съм взел участие по никакъв метод в разграбването на активи, закупени с парите на банката. Всичко друго е следващата подправена вест, пусната в обращение. Затова и внесох този законопроект, с цел да се дадат повече благоприятни условия на синдиците да върнат трансферирани към този момент активи, закупени с парите на вложителите, в масата на несъстоятелността. "

В познатия си жанр Пеевски атакува президента Радев, че в случай че наложи несъгласие на закона " КТБ ", щяло " да е ясно чии ползи ще пази - на ограбилите активите на банката, които се опасяват от приложението на закона, или на синдиците и Фонда за гарантиране на влоговете, които би трябвало да върнат откраднатите активи в масата на несъстоятелността. "

В края на м.г., когато Пеевски внесе мощно оспорвания закон, министър председателят Борисов сподели, че ГЕРБ ще го поддържа, с цел да не излезе, че поддържа вторичното плячкосване на КТБ.

Запитан кой разграби КТБ, Пеевски дава отговор: " Знаете добре кои са, тъй като на страниците на " Телеграф " неведнъж сте ги разкривали. Това са Цветан Василев, Гриша Ганчев и други лица от тяхното обграждане. "

" Явно е купувал активи с парите на КТБ с ясното схващане, че са негови. И след банкрута на банката стартира да се разпорежда с тях в интерес на своите хора като Ганчев, Емилиян Гебрев и други. После упрекват мен, че посредством този закон съм желал да ограбя КТБ? Пълен парадокс. Какво да ограбя и по какъв начин? Като се възстановят всички обезпечения на банката, както предлагам да стане в закона? Държавата проспа няколко години, оплетена във подправени вести и мрънканията на избягалия в Сърбия Василев, вместо да работи уверено ", разяснява Пеевски.

Той повтаря, че не се тормози от процедурата по закона " Магнитски " в Съединени американски щати, задействана от юристите на Цветан Василев: " На лъжите на Василев би трябвало да се дава отговор с истината. Аз приказвам истината и по тази причина съм спокоен. "

Пеевски споделя, че и той е наел юристи в Съединени американски щати, само че " не с цел да ме пазят, а с цел да се откри истината. Че става дума за следващата операция на един избягал нарушител с доста пари. Институциите в Съединени американски щати нямат информация и, в случай че не им се приказва истината, могат елементарно да се заблудят. Не се съмнявайте, че Василев е впрегнал голям запас в опит да манипулира и тяхното мнение. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР