Делян Пеевски вече го няма да плаща за изборите. Ако

...
Делян Пеевски вече го няма да плаща за изборите. Ако
Коментари Харесай

Октай пред Фрог: Пеевски го няма да плаща и ДПС играят ” тако и вако”

Делян Пеевски към този момент го няма да заплаща за изборите. Ако Движение за права и свободи завоюва 300 000 гласа, ще е „ благодат версин “. Това сподели пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай. Ето какво още описа той за процесите у нас:
Г- н Октай, през вчерашния ден ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сподели, че Делян Пеевски не е бил от Движение за права и свободи. И вие ли по този начин мислите?

- Отдавна се очакваше всички, които използваха Пеевски като медиатор, в един миг да се откажат от него. Все едно го е нямало. След като личната му майка Ирена Кръстева сподели, че няма нищо общо с него, за какво и партията-майка да не направи същото?! Нали той към този момент не може да им купува гласове, не може да им обезпечава надзор върху циганските квартали, както и комфорт на модела Доган. Реално Пеевски към този момент е отписан като финансов медиатор на това политическо пространство.

- Но нали Движение за права и свободи неотдавна споделиха, че застават зад Пеевски по отношение на глобите по закона „ Магнитски “ и желаеха доказателства от Съединени американски щати. Защо ще го вършат за човек, който няма общо с партията им?

- Те не престават да желаят доказателства. Както стана съвременно, всички систематични политически обединения желаят доказателства. Без доказателства няма корупция, няма отговорни в България. Вие медиите може да си пишете каквото си желаете, само че в случай че не дадете стоманени доказателства, значи нищо няма. Те на това разчитат.

- Струва ми се, че даже от медиите, даже да дадем доказателства, политиците ще излязат с версията, че не са им задоволителни и по този начин да се въртим постоянно в един обаян кръг.

- Хубавото на това служебно държавно управление, изключително със шефа на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков, е че доста бързо съумяха по волята на президента да лишават най-важните милиционерски бухалки, като лишиха контрола върху службите от Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Сега остава огромната бухалка.

- Коя е тя?

- Главната прокуратура, Гешев, профилираната прокуратура и профилирания съд.

- В следствие на АКФ съветника на Бойко Борисов - Яне Янев споделя в скришен диалог, че Движение за права и свободи и Пеевски са дали на Борисов и ГЕРБ към 10 депутата. Вие добре познавате процесите в Движение за права и свободи. Янев споделя,че един от тях е някогашния МВР-шеф Младен Маринов. Възможно ли е това да се случи?

- Янев не е най-достоверният източник. Но постоянно съм казвал, че има институционално следен избор в България. Той се реализира посредством надзор върху СИК, върху избрани хора в полицейските служби, посредством надзор върху избрани административни управляващи, компании и т. н. Партиите си разпределят в съглашателство огромен изборен капацитет. Движение за права и свободи, ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация постоянно удобно са го правили. Те не си отстъпват, както споделя Янев, а просто не влизат в борба.

- Може ли да ни кажете на процедура по какъв начин наподобява това съглашателство?

- Например знаят си, че изборна секция „ Х “ е за Движение за права и свободи, другата е за ГЕРБ и т. н. По този метод те управляват целия избирателен развой в този смисъл, а не да си отстъпват мандати. А това, което се пробва да каже Яне Янев е напълно друго нещо.

- Какво?

- Финансовият медиатор, при разграбването на КТБ, осигуряваше осребряването освен на политическата класа, само че и на медийната, прокурорската, правосъдната, милиционерската и всички които имаха отношение към този развой. Те изпаднаха в невероятна взаимозависимост от лицето Пеевски. Той по тази причина изглеждаше толкоз всевластен. Сега всички се отхвърлят от него, само че в това време и треперят, тъй като в един миг, като той е жив и здрав, занапред може да изкара доста информация за парите, с които са се облагодетелствали. Затова Пеевски има ресурса посредством тези зависимости да кадрува на всички места, както и във всяка парламентарна група. По същата причина той може да кадрува чрз разнообразни депутати и министри.

- Спомням си абсурда, при който Борисов уволни трима министри, заявявайки, че са свързани Пеевски. Това ли имате поради?

- Точно по този начин. Кадруването в този миг ставаше през Волен Сидеров и Валери Симеонов.

- Като се стартира такова отказване от Пеевски, по какъв начин смятате, че ще реагира той? Ще си затрае ли или ще търси реванш?

- Нямам концепция по какъв начин ще реагира, тъй като се намира в много комплицирана обстановка. Със сигурност ще се опита да оцелее в българското пространство. Но при всички случаи Пеевски ще е огромна заплаха за всички елити, които са се възползвали от разграбването на КТБ. Ако ви прави усещане, Движение за права и свободи шепнешком се отхвърлят от него – че не е бил член на Движение за права и свободи, а техен другар. Те играят и „ тако и вако “. Движение за права и свободи са в деликатна обстановка и за идните парламентарни избори. „ Магнитски “ е доста огромен удар против тях, тъй като визира двама техни индивида. Движение за права и свободи към този момент не може да претендира за чист демократичен облик пред Европа и Америка. Голяма част от техните гласоподаватели ще се оттеглен. Има огромна възможност Движение за права и свободи да загуби сред 50 000 и 100 000 гласа в този момент на изборите на 11 юли.

- А срещата на Мустафа Карадайъ с Реджеп Ердоган няма ли да налее вода в мелницата а Движение за права и свободи на идния избор?

- Каквото и да ви приказват за гласоподавателите на Движение за права и свободи, ще ви кажа, че Ердоган не може да управлява младежите. Ту да гласоподават за Касим Дал, ту да поддържат Лютви Местан, а по-късно да се извърнат и да гласоподават да Движение за права и свободи. Това няма по какъв начин да се случи. От гафовете на Движение за права и свободи и цялата вътрешно-политическа изолираност, в случай че доближат 300 000 гласа, отново ще е „ благодат версин “, споделяме ни на турски, което значи добре пристигнало.

- Какви са настроенията измежду етническите турци за идните избори?

- Голяма част от младото потомство живее в огромните градове и Движение за права и свободи не може да реализира този следен избор, който беше преди години. Сега с дейностите, които е подхванало служебното държавно управление, доста мъчно ще им стане играта. Сега няма да има огромна опция за следен избор.

- Защо сте толкоз сигурен?

- Защото, преди всичко, го няма Пеевски да заплаща. Второ, доста огромна част от работодателите ще се преориентират. И трето – полицейските служби също ще лимитират този развой изключително в циганските квартали. Няма по какъв начин Движение за права и свободи да получава десетки хиляди гласа от нетрадиционни за тях изборни региони и секции.

Интервю на Катя Илиева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР