Делян Пеевски © Юлия Лазарова Още по темата Пеевски овладява

...
Делян Пеевски © Юлия Лазарова Още по темата Пеевски овладява
Коментари Харесай

Делян Пеевски си купи винарска изба

Делян Пеевски

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Пеевски овладява постройката на КТБ на бул. " Цар Борис III " в София

Активът е трансфериран от синдиците на КТБ на компания, водеща към депутата
7 яну 2018
Милиардният холдинг на Пеевски

След като BAT купи марките на " Булгартабак " дъщерното " Благоевград БТ " се трансформира в холдинг-касичка на депутата с активи за над 1 милиарда лева
21 юли 2017
Дипломатически клуб " Делян Пеевски "

Фирмата на младежите, която приватизира парцела в Бояна, го е трансферирала на обвързвана с депутата компания
9 фев 2017 Активите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски към този момент включват и винарска маза. В края на предходната година компанията на Пеевски " НСН Инвестмънт " е придобила за 3.5 млн. лева на обществена обмен постройките и земите на " Старата Изба - Първенец ", която се намира сред пловдивските села Първенец и Храбрино.

Предмет на договорката е парцел от 14 декара и два комплекса - остаряла и нова част, които включват ракиджийник, ресторант, мазета, енотека, спортна зала, шест стаи и така нататък Началната цена на обществената обмен е 1.5 млн. лева, като по думите на частния правосъден реализатор Петко Илиев, при който е било изпълнителното дело, е имало наддаване и " по тази причина се е стигнало до такава цена ".

Имотите са на компанията " Старата изба-Първенец ", чиито притежател Иван Панчев е имал дълг от 746 хиляди евро към 71 годишната Минка Иванова, който става причина за формиране на изпълнителното дело.

От Живков през Цар Киро до Пеевски

Според представянето на " Старата изба-Първенец " от предходния й притежател тя е учредена в края на на 19 век, а по време на социалистическия режим придобива статут на резиденция на Тодор Живков, който е имал лична сбирка виновност там.

В средата на 90-те години избата е добита от Димитър Мишев, като съгласно изявления в медиите, той е бил един от наследниците и е изкупил дяловете на останалите. По това време избата става известна с ракията " Стария дъб ", която даже излиза на интернационалния пазар.

През 2003 година Димитър Мишев е открит прострелян в джипа му, като съгласно Министерство на вътрешните работи става дума за самоубийство, предизвикано от финансови усложнения. Според изявления в медиите Мишев е взел заем от близо 500 хиляди $ от Кирил Рашков - Цар Киро, по който поръчител е бил Ветко Арабаджиев, само че не е бил в положение да го погаси. Според обява на " Дневник " от 2003 година вземането е трансферирано на варненската група ТИМ.

През 2004 година избата е добита от компанията " Старата Изба - Първенец ", чиито притежател е пловдивчанина Иван Панчев, който дълги години е бил в ръководството на " Ловико Сухиндол ", също обвързвана с варненската група.

От репортаж в районна медия за честването на Трифон Зарезан през 2013 година излиза наяве, че избата е била посетена от тогавашния френски дипломат Филип Отие и регионалния шеф Здравко Димитров. В " замъка ", както е наименуван комплекса от медията, има и музейна колекция, като " от стените гледат някак зажаднели Георги Димитров, усмихнатият Тодор Живков и строгият Ленин ".

" Капитал " се опита да е свърже с Иван Панчев, само че без триумф. Димитър Стоев, който ръководи компанията до предходната есен, сподели, че е отговарял единствено за винопроизводството и не може да даде никаква друга информация.

Фирмата покупател

В послание до медиите, изпратено в сряда Делян Пеевски съобщи, че не е олигарх и единственият му бизнес са медиите. Това обаче не е правилно още преди винената облага, даже и в случай че се гледат единствено публично притежаваните и заявените от него участия.

" НСН Инвестмънт " е учредена през юли 2015 година от Ирена Кръстева, само че след това стана негова благосъстоятелност. В момента едноличен притежател на " НСН Инвестмънт " е дубайската Intrust LTD, която Пеевски заявява, че има.

" НСН Инвестмън " има дялове в седем търговски сдружения. Сред тях са " Дам " ЕООД, в чийто капитал е ресторант в Лозенец и " Комсо Табако ", през което Пеевски участваше в собствеността на завода за опаковки и цигарени гилзи " Юрий Гагарин ". Наскоро друга компания, посредством която народен представител имаше миноритарен дял в " Булгартабак " - " Табако инвестмънт ", се вля в НСН. Друга инвестиция на " НСН инвестмънт " беше конролният пакет акции " Техномаркет България ", платен през 2016 година В следствие присъединяване беше продадено на дубайския акционер в " Булгартабак " TGI Middle East, а през 2017 година към този момент е измежду активите на " Благоевград БТ ".

През 2015 година в " НСН Инвестмънт " са трансферирани десетки парцели, добити през последните 6-7 години от " Балканска медийна компания " - компанията посредством която Ирена Кръстева беше притежател на вестниците " Телеграф ", " Монитор " и " Политика ". В НСН през последните години имаше и нови проидобивки като постройката на bTV, а неотдавна влезе и друго сдружение в парцели, което преди този момент беше благосъстоятелност на индиректно свързаната с политика " Алфа медиа груп ". Става въпрос за " Е.К.П.И. ", което към този момент се споделя " НСН-СТ ", което има 165 дка имот в троянско. През 2017 година сдруженията издаващи вестниците, както и множеството парцели, бяха трансферирани в българското " Интръст ", 100% благосъстоятелност на Пеевски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР