Делян Добрев, сн. БГНЕС Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е

...
Делян Добрев, сн. БГНЕС Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е
Коментари Харесай

Нов прецедент - Делят Добрев оттегли отхвърлената си оставка


Делян Добрев, сн. БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е отдръпнал подадената оставка от Народното събрание, която бе обаче отхвърлена от болшинството в Народното събрание, само че гласуването на Народното събрание срещу волята на народния представител бе атакувано от опозицията Българска социалистическа партия пред Конституционния съд.

Така Добрев основава втори казус в Народното събрание, откакто с мощната поддръжка на съпартийците му и съдружните сътрудници на ГЕРБ оставката му бе отхвърлена. Това не се беше случвало в Народното събрание, където нормално желанието за овакантяване се почита без спор. Оставката на Добрев, подадена след разкритията, че е кадрувал в община Хасково, откъдето е родом и на основни позиции са назначени негови родственици и близки, обаче провокира колосален конфликт в Народното събрание и бе избрана от ГЕРБ като офанзива на Българска социалистическа партия.

Така макар неколкократния апел на Делян Добрев да бъде утвърдена оставката му, това не се случи, като той съобщи, че още веднъж ще я подаде след избран интервал от време.

На 22 декември 2017 година - в последния работен ден на Народното събрание за предходната година, Добрев е отдръпнал оставката, въпреки Народното събрание да не я одобри.

Депутатът от ГЕРБ не бе открит за коментар какви са претекстовете за това негово деяние, само че по този начин той сътвори втори казус, чиято цел очевидно е да се избегне разглеждане на конституционното дело по проблема със законността на отхвърлената му оставка.

Ha 12 дeĸeмвpи 2017 година Kонституционният съд дoпycнa зa paзглeждaнe дeлoтo по проблема. Toгaвa cъдът дaдe yĸaзaния нa Hapoднo cъбpaниe в 30-днeвния cpoĸ дa oбнapoдвa и peшeниeтo зa oтxвъpлeнaтa ocтaвĸa нa Дoбpeв, и пoĸaни caмият нapoдeн пpeдcтaвитeл дa дaдe пиcмeнo cтaнoвищe по въпроса, ĸaтo зaинтepecyвaнo лицe.

На 16 януари 2018 година трябваше да се обобщят събраните доказателства по делото и да се показват пред Конституционен съд.

В светлината на новото развиване по случая в този момент съдът би трябвало да реши дали да приключи делото, защото при оттеглена оставка няма предмет, върху който да се произнесе.

Действията на Делян Добрев са " удар във въздуха " и не би трябвало да повлияят на решение на Конституционния съд, счита обаче ръководителят на 39-ото Народно заседание, който сега оглавява Консултативния съвет по законодателство в Народното събрание, проф. Огнян Герджиков, представен от уеб страницата " Дневник ".

Възможно е обаче опозицията още веднъж да сезира Конституционния съд по отношение на законността на отдръпването на гласувана към този момент оставка от народен представител.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР