Делва на 15 века бе открита при ремонтни дейности във

...
Делва на 15 века бе открита при ремонтни дейности във
Коментари Харесай

Делва на 1500 г. разкопаха във Варна

Делва на 15 века бе открита при ремонтни действия във Варна. Съдът е от късноантичната ера и е открит в самия център на морската столица - пред храма Свети Николай Чудотворец.

Древната посуда е открита измежду руините на изгоряла жилищна сграда, за която археолозите допускат, че се е намирала в покрайнините на остарелия Одесос. Експертите са датирали находката от началото на шести век.

Откритието не провокира сензация, защото сходни предмети от бита на ранно византийската ера са необятно публикувани в България. Има няколко изложени сходни съда в двора на Археологическия музей.

Второто изобретение при ремонтните действия във Варна - крепостната стена на остарелия Одесос, провокира доста по-голямо неспокойствие измежду археолозите. Оскъдните археологически разкопки в гъсто популации през днешния ден регион на остаряла Варна могат ненапълно да очертаят мястото на римската крепостна стена.

Запазени фрагменти от нея са открити по бул. Приморски против Аквариума, до църквата Свети Никола, до Щаба на флота и на някои други места, а по-надолу стената е следвала брега.

 Разкопки

В по-късни времена част от стената, минаваща по бул. Приморски, се е срутила и по сведения на братя Шкорпил останките й са се виждали под водата.

С построяването на вълнолома стръмният бряг се е заличил от образувалата се пясъчна линия. Основата на стената – на към 3 метра под настоящето равнище, била от малък камък, а по-нагоре била построени от огромни каменни блокове, подредени компактно един до различен.

Височината й достигала до 8 метра, а дебелината – от 1 до 3. 5 метра на по-уязвимите места. Вероятно по крепостния дувар е имало зъбери и бойници и пътека, по която да се движат бойците. На избрани места са били четириъгълните бойни кули, които били по-високи и издадени напред. Само кулите към крепостните врати били шестоъгълни.

Интересен факт е, че римските крепостни стени към Варна са се запазили доникъде на ХIХ век. Последните остатъци от тях са били срутени по време на Руско-турската война от 1828 година Тогава градът Варна е в съветски ръце близо две години.

При отдръпването на съветските войски средновековната цитадела е взривена, като остава единствено укреплението Барутхане. Площта, заемана от нея, била разграничена на имоти и застроена.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР