Делото, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу българската

...
Делото, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу българската
Коментари Харесай

Приключи делото на оманския фонд срещу България

Делото, заведено от Държавния авариен фонд на Оман против българската страна поради банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), завърши дефинитивно, оповестиха от Министерството на финансите. Чуждестранният фонд, който бе акционер в банката, претендираше обезщетение поради отхвърли на българските управляващи да се опитат да я спасят. Още напролет оманците се отхвърлиха от желае си. Сега Арбитражният съд във Вашингтон е отхвърлил дефинитивно претенциите им и е наредил на България да се заплатят правосъдни разходи.

Оманците претендираха за обезщетение от 80 млн. евро. Искът бе заведен в края на 2015 година - повече от година след банкрута на КТБ, която затвори порти през лятото на 2014 година Оманският фонд притежаваше 30% от акциите на КТБ. В желае бе посочено, че България е нарушила контракта за взаимно поощряване на вложенията сред двете страни. Още през октомври 2014 година консорциум от вложители, измежду които бе и Оманският фонд, направи предложение за избавяне на банката. Месец по-късно Българската национална банка лиши лиценза на КТБ и по този начин не остави никакви шансове тя да бъде избавена.

По делото българската страна е показала две писмени отбрани, оповестява финансовото министерство, както и експертни мнения и други доказателства. Според известието им от предходната година отводът на оманската страна значи, че не може да бъде заведено друго дело по същия проблем пред който и да е арбитраж.

От самото начало на делото българската страна упорства, че претенциите на Оман са неоснователни. През октомври 2015 година финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че страната ни има опит в сходни каузи, наела е юристи и не се тормози. " Не сме обезпокоени от този иск, считаме го за безпочвен - акционер на банка в неплатежоспособност да има искания към страната поради това, че неприятно е ръководено съответното сдружение и се е стигнало до неплатежоспособност ", сподели тогава Горанов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР