Делото за спирането на строежа на сградата Златен век на

...
Делото за спирането на строежа на сградата Златен век на
Коментари Харесай

Делото за спирането на Златен век започва отначало

Делото за прекъсването на градежа на постройката " Златен век " на компанията " Артекс " на процедура ще стартира изначало. Върховният административен съд (ВАС) анулира решението на Административния съд – София град, с което беше анулирана заповедта за прекъсването на градежа, и върна разногласието още веднъж на долната инстанция. Основният проблем към небостъргача - годно ли е или не разрешението му за градеж, обаче няма да се разисква от съда по това дело.

Изграждането на " Златен век " беше спряно през март предходната година след разразяването на абсурда " Апартаментгейт ", в който беше забъркан и вложителят и строител на високата постройка в столичния кв. " Лозенец " – компанията " Артекс ". Дирекцията за народен строителен надзор първо разгласи, че ще спре отчасти плана поради разминаване сред първичните проекти и осъществяването. След намесата на премиера Бойко Борисов " Златен век " беше замразен напълно.

От " Артекс " подадоха тъжба против заповедта за прекъсване. На първата инстанция завоюваха делото, защото съдът реши, че няма задоволително учредения за замразяването на плана. Административният съд – София – град даже се произнесе, че строителното позволение за високата постройка не е изтекло. Обратното настояват от години протестиращи против " Златен век " жители. След експлоадирането на " Апартаментгейт " сходна позиция заеха и институциите, за които преди този момент проблем с небостъргача нямаше.

В своето решение по проблема Върховен административен съд обаче счита, че първата инстанция е взела решение да анулира възбраната за строителство, без да са събрани задоволително доказателства. Нарушено правото на ДНСК за отбрана, защото не е дадена опция на строителния надзор " да опровергае заключението на признатата правосъдно - техническа експертиза, както и да ангажира доказателства за определяне на фактическите учредения за издаване на административния акт ".

" В случая позволените от административния съд основни нарушавания на съдопроизводствените правила са довели до недоказаност на правосъдния акт и до постановяването му в несъгласие с материалния закон. Заключението на съда за позволени при издаване на заповедта основни нарушавания на административнопроизводствените правила е направено само въз основа на възражението на жалбоподателя ( " Артекс " – бел. ред.) ", подадено пред ДНСК. А то, съгласно висшите съдии, " съдържа изказвания, само че не и доказателства ", че установените отклонения от плана за небостъргача са отстранени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР