Делото за конфискацията на имуществото на Ангел Христов и Пламен

Делото за конфискацията на имуществото на Ангел Христов и Пламен ...

Делото за имуществото на Братя Галеви насрочено за 18 март догодина.


Делото за конфискацията на имуществото на Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, продължава през март догодина. Съдът го насрочи днес за 18 март, от 11.30 часа. 
Делото е заведено от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества и е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Искът е на обща стойност 4 250 189 лева и касае луксозни автомобили, недвижими имоти и дялове от фирми.
Пламен Галев и Ангел Христов са в неизвестност от 2012 година, след като влезе в сила присъдата им по наказателно дело за организиране и ръководене на престъпна група.
В днешното съдебно заседание възникнаха много спорове около представената съдебно-счетоводна експертиза, в която вещите лица са оценявали имотите в с. Ресилово, автопарка, в който са включени и поръчкови автомобили, пътуванията в чужбина, които са изчислявани като командировки, телефонните разговори, заемите от физически лица. Вещите лица посочиха, че са ползвали като източници подадени декларации в НАП и НОИ. Те посочиха, че не са изчислили стойността на автопарка, тъй като не са намерили пазарни цени на автомобилите в него.
В съдебната зала стана ясно, че имотите в с. Ресилово, община Сапарева баня, са изчислени на стойност около 7 милиона лева, но в същото време те са собственост не на двамата бизнесмени, а на фирма, която на практика не е лицето, за което се претендира, че има незаконни доходи.
Има голямо разминаване от претенциите на мотивираното искане с констатациите на експертизата, посочиха адвокатите в спора.
"Моя прочит е, че не се потвърждава претенцията на комисията", коментира Капка Гергинова, представител на "Макса Лимитид" и ответник по делото.
Съдът днес не уважи искането на Гергинова за спиране на делото, подадено през август. Той постанови двуседмичен срок за отговори от страна на Министерството на правосъдието на това на каква фаза е изпълнението на съдебната поръчка за разпит на двама изпълнителни директори на две дружества, регистрирани на Сейшелските острови, защо не е изпълнена поръчката и какъв е обичайният срок за изпълнението ѝ.
По делото стана ясно обаче, че местните служби са отказали да изпълнят тази поръчка.
За следващото заседание вещите лица трябва да отговорят на допълнителни въпроси по приетата днес съдебно-счетоводна експертиза, пише БТА.

Източник: skandal.bg