Делото за източването на милиони от строителството на АМ Хемус

...
Делото за източването на милиони от строителството на АМ Хемус
Коментари Харесай

Обвиненият по аферата “Хемус“ разкри имена пред Рашков и Гешев

Делото за източването на милиони от строителството на Автомагистрала " Хемус " претърпя непредвиден поврат, откакто единственият обвиняем Борислав Колев изиска да опише персонално на вътрешния министър Бойко Рашков и на основния прокурор Иван Гешев на кого е предал милионите от схемата.

Разпитът на Колев в Софийската градска прокуратура се състоя в наличието на Гешев след позволение на наблюдаващите прокурори. " Наблюдаващите прокурори персонално ще проведат разпита на обвинения при съблюдаване на всички законови условия в постройката на Софийската градска прокуратура. Главният прокурор устно е уведомил наблюдаващите прокурори, че има подготвеност да участва при провеждането на разпита. За същото към този момент е осведомен и бранител на обвиненото лице ", написа в известието на държавното обвиняване. 

Преди да бъде извършен разпитът Гешев съобщи пред публицисти, че от чиновници на Министерство на вътрешните работи е било поискано да не бъде протестирана мярката „ домакински арест ", наложена на обвинения. „ Ако това се беше случило, а то не се случи, той нямаше да бъде арестуван. Ако беше изпълнено настояването му да пътува в чужбина, може би съществуваше действителна заплаха лицето да се укрие ", разяснява основният прокурор, представен от БГНЕС.

По-рано вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че към този момент се е срещнал с Колев, само че не пожела да влезе в детайлности за дадените пояснения, като се изключи че е чул имена.  " ГДБОП ще имат доста работа през днешния ден ", посочи само той.

По време на разпита му обвиненият е даде дълги и подробни пояснения, като е изложил своята версия, в това число е показал съответни лица, които имат отношение към вероятно осъщественото закононарушение, имената на които лица не са обществено известни, оповестиха след това от прокуратурата. Колев е изразил предпочитание наказателното произвеждане по отношение на него да бъде прекъснато, да отпадне процесуалното му качество на обвинен и да не му бъде търсена наказателна отговорност. По преценка на наблюдаващите прокурори ще бъде направено искане за осъществяване на разпит на обвинения и пред арбитър.

АРЕСТ

Днес Софийския апелативен съд остави 42-годишният Борисов Колев, който е упрекнат за пране на 53 млн. лв. от строителството на " Хемус ", за непрекъснато в ареста. Тричленният състав анулира мярката за неотклонение " домакински арест " на обвинения и я промени в по-тежката " задържане под стража " с претекста, че към момента има обосновано съмнение, че той е съпричастен към закононарушението, за което му е повдигнато обвиняване. Мъжът е бил е част от авансово премислена скица за корист със съществени финансови средства. Всички компании, получатели на тези средства, са били представлявани от лица, директно свързани с него или регистрирани с негово подпомагане, установи САС.

Освен това, поради обстоятелството, че на Колев не е наложена възбрана за овакантяване на страната, съществува действителна заплаха той да се укрие, макар че има непрекъснат адрес, счита съдът. Не на последно място съществува заплаха той да извърши друго закононарушение и да повлияе на следствието по случая, поради огромните суми, които са предмет на обвиняването и към които той има отношение.

„ Искам да предам известие от името на брат ми. Той би желал персонална среща с вътрешния министър Бойко Рашко и, в случай че реши, Иван Гешев, защото брат ми разполага с информация от значително значение във връзка следствието. Смятам, че никой не мисли, че брат ми е крайният адресат на тези 53 млн. лв..  Отговорете си, откакто става дума за такива мащаби. Дайте си сметка за хората, ползите и въздействията, които са забъркани. Няма да бъда по-точен ”, съобщи братът на обвинения Иво Колев пред медиите, представен от Нова тв.

" СЕГА " напомня ,

че делото " Хемус "  предизвика следващ конфликт сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. Беше стартирано следствие против шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови чиновници за оказан напън върху магистрати. Стоянов пък упрекна прокуратурата, че не желае да си свърши работата, тъй като не желае да вземе пояснения от единствения обвинен.

Стигна се до такава степен, че наблюдаващите прокурори, които работят по следствието на схемата с " Хемус ", си направиха отвод.  " В резултат на невиждания непозволен напън по отношение на прокурорите по делото да извършат дейности отвън кръга на закона като не стачкуват мярката за неотклонение на обвинения, като му разрешат да пътува в чужбина и да направят така, че да не носи наказателна отговорност, те са счели, че директно е въздействано върху вътрешното им разбиране ", изясни зам.-градския прокурор на София Иво Илиев.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР