Делото срещу заповедта на последния редовен екоминистър Борислав Сандов за

...
Делото срещу заповедта на последния редовен екоминистър Борислав Сандов за
Коментари Харесай

Делото за норките бе отложено на фона на протест

Делото против заповедта на последния постоянен екоминистър Борислав Сандов за възбрана за импорт и отглеждане на инвазивен тип норка бе отсрочено за 21 април. Това стана след оборване от представителя на фермата за норки на настояването за присъединение като страна по делото на гражданската самодейност против развъждане на животни за кожата им " КАЖИ ".

Настоящото дело оспорва всъщност заповедта от юни 2022г. на екоминистъра Сандов, която спря навлизането на това животно в българската природа. Тази заповед беше и първата от стъпките на Министерството на околната среда и водите по отношение на наказателна процедура от Европейската комисия за инвазивните типове. След това екипът на Тома Белев и Борислав Сандов включи инвазивните типове като обект на регулярен мониторинг, подписа контракт за мониторинг на инвазивните типове с Националния природонаучен музей към Българска академия на науките и контракт за идентификация на предпочитани пътища за въвеждане за няколко съответни инвазивни типа с Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките. Действията по минимизиране на вредите за биоразнообразието и за стопанската система от нахлуване на инвазивни типове са били стимулирани и от стартирана през 2021г. наказателна процедура, а на 23 януари тази година Европейската комисия стартира и дело против България.

Жалбата на единствената в България плантация за норки бе подадена предходната година и оспорваше както законността на прекъсването на вноса на норки, по този начин и предварителното осъществяване на заповедта на Борислав Сандов. След две правосъдни инстанции предварителното осъществяване на заповедта бе спряно, като обратно на първичното присъждане Върховният административен съд реши дефинитивно през август, че финансовите загуби за компанията надвишават по значителност публичния интерес от битка с инвазивните типове в българската природа и по тази причина заповедта не би трябвало да влиза в действие незабавно след подписването ѝ от министъра.

Настоящото дело към този момент преглежда същността на заповедта, като фирмата-собственик на фермата за норки твърди, че публичното разискване не е дало задоволително благоприятни условия да се изрази мнението на компанията, както и че едно от научните проучвания, употребявани от Министерство на околната среда и водите за обосноваване на прекъсването на вноса на инвазивния тип, е на британски език, както и оспорват експертните свидетелства за отрицателно въздействие на непознатия тип в България с мотив като " не са нужни експертни познания в региона на зоологията, с цел да бъде изведен изводът, че всеки скотски тип реализира отрицателно въздействие по отношение на други ".

Това дело ще бъде стартирано обаче едвам на 21 април, поради оборване на поръчката на самодейността " КАЖИ " да бъде конституирана като страна по делото. Инициативата " КАЖИ " провежда от години акции и акции за заслужено отношение към животните. Тя поддържа и заповедта на министър Сандов, като прикани за мнения в поддръжка при публичната консултация. По информация на ведомството, по време на публичното разискване в Министерството на околната среда и водите са получени над 4500 мнения по плана на заповедта, от тях над 4000 са били в поддръжка на възбраната. " КАЖИ " разпространиха и мнение против решението на административния съд за прекъсване на предварителното осъществяване на възбраната с причини за загуби за притежателя на плантация за отглеждане не норки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР