Делото срещу подсъдимата за вземане на подкуп кметица на "Младост"

...
Делото срещу подсъдимата за вземане на подкуп кметица на "Младост"
Коментари Харесай

Главният архитект на София сведетелства пред спецсъда за Иванчева

Делото против подсъдимата за взимане на рушвет кметица на "Младост " Десислава Иванчева, найната заместничка Биляна Петрова и някогашния областен кмет Петко Дюлгеров стартира през днешния ден със забавяне.

Специализираният углавен съд го отсрочи с 1 час, откакто Биляна Петрова изиска да й се даде време, с цел да се запознае със свидетелските показания на 11-те очевидци.

"Вярно е, че получих материалите по делото, само че това се случи на 16.10 след 17 ч. Информацията е доста, а времето прекомерно малко, с цел да се срещна с казаното от очевидците. Тази информация е извънредно значима, тъй като идва от чиновници на Столичната община. Моля делото да се отсрочи, с цел да имам повече време да се срещна с материалите”, сподели в правосъдната зала Петрова.

Тя се оплака, че не може да се среща скрито с юристите си и диалозите им стават притежание на защитата. Петрова добави, че са неприятни изискванията в помещението на Сливенския затвор и че през целия ден там е мрачно, а тя има проблем със зрението.

Съдия Иво Хинов съобщи, че само може да даде време, с цел да се запознае със свидетелските показания, само че другите обвинявания ги намира за неоснователни.

Отстраненият кмет Десислава Иванчева поддържа настояването на заместничката си и акцентира, че за следващ път те разполагат с малко време, с цел да се срещнат с обвиняванията против тях и помоли това да се промени.

Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са подсъдими за взимане на рушвет в размер на 70 000 евро на 17 април 2018 година от предприемача Александър Ваклин. Държавното обвиняване твърди, че Десислава Иванчева изнудвала предприемача Александър Ваклин против пари да получи нужното му позволение, с цел да строи в "Младост “.

На днешното съвещание съдът разпитва 11 очевидци.

Главният проектант на София Здравко Здравков описа пред спецсъда, че делегирал пълномощия на Иванчева да стопира и позволява градежи до 15 метра. Иванчева сама си поискала тези пълномощия. Това станало още при започване на нейния мандат. Здравков изясни обаче, че кардинално нямало такава процедура.

Пред съда той описа още, че и при него имало редица сигнали за забавени преписки от страна на Иванчева, като измежду тях била и тази на главния очевидец по делото Александър Ваклин. Здравков бил посъветван да подаде сигнал за забавените преписки в спецпрокуратурата. Така и направил в края на предходната година.

Той сподели още, че е сезирал спецпрокуратурата за 7 случая и недоумява по какъв начин останалите 23 районни администрации се оправят, а единствено „ Младост” не може. На въпрос на юриста на Иванчева Марин Марковски дали той е бил осведомен, че повода за забавата на преписките е фактът, че 6 месеца районната администрация не е имала основен проектант, Здравков изясни, че не е бил осведомен за създалата се обстановка, само че е схванал, че мястото е било овакантено, само че не можа да уточни за какъв интервал от време това е било по този начин.

Бившият зам.-кмет Никола Вапцаров, съобщи за БГНЕС, че е напуснал поста, тъй като Десислава Иванчева е попречила естествения работен развой.

„ Не бях удовлетворен от това по какъв начин се работи в общината. Забавяха се преписки, вложители бяха принуждавани да вършат „ доброволни дарения” против това да им се придвижи преписката. При подозрение в някоя процедура, Иванчева можеше да противодейства по легален метод, а не като бави процедурите. За усилване на параноята на кметицата доста съдействаше и заместничката й Биляна Петрова”, изясни Вапцаров.

Той описа по какъв начин отстраненият кмет правела всичко допустимо да пречи някой вложител да получи каквото и да било, даже принуждавала основния проектант Весела Тасева, която след излизане в дълги болнични беше уволнена от Иванчева, да фалшифицира дати, с цел да не се разбере, че се бавят документи.

Тези изказвания бяха опровергани от някогашния пиар на Иванчева Петър Кърджилов, който изясни, че за всяко закъснение има пояснение.

„ Отговорите на казуса са няколко. Единият е откриване или съмнение за фалшификации в документите за реституиране на имоти. Във връзка с това Иванчева е търсила помощ от Фандъкова и Здравков да й оказват помощ и да проверяват тези реституции, само че такова подпомагане не е получавала. Другата причина е заради политиката на Иванчева да преговоря с всеки вложител дали той може да приложи обществена отговорност по отношение на региона като построи площадка, закупи пейки, само че това в никакъв случай не е било изискване, с цел да придвижи дадена кореспонденция. Третата причина е неналичието на експерти, които не се съгласяват да работят в общинска администрация за заплата от 600-700 лева.”, акцентира Кърджилов.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР