Делото срещу Москов тръгна по съществоВ Специализирания съд тръгна по

...
Делото срещу Москов тръгна по съществоВ Специализирания съд тръгна по
Коментари Харесай

Делото срещу Москов тръгна по същество

Делото против Москов потегли всъщност
В Специализирания съд потегли всъщност процесът против някогашния здравен министър Петър Москов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

През юни Специализираният съд не върна на прокуратурата делото против него, някогашният заместник-министър Адам Персенски и още трима души. На съвещанието преди време юристът на Москов Менко Менков изиска по делото да не се разпитват част от очевидците пред съда. Според Наказателно-процесуален кодекс при предварителното чуване на страните подсъдимият и неговият бранител могат да дадат единодушие да не се организира разпит на всички или на някои очевидци и движимости лица, а при постановяване на присъдата директно да се употребява наличието на съответните протоколи и експертни изводи от досъдебното произвеждане.

„ Свидетелите в обвинителния акт бяха над 220, тъй че улеснихме доста работата на съда като с сътрудниците бранители се съгласихме да не бъдат разпитани доста по-голямата част от очевидците в досъдебното произвеждане. Мислим, че делото ще върви в къси темпове и ще завърши бързо, какъвто е ползата на нашите подзащитни “, сподели през днешния ден пред публицисти юристът на Москов - Менко Менков. Сред очевидците, които ще бъдат разпитани в процеса се чака да бъдат и министър председателят Бойко Борисов и министри. Защитникът на Москов уточни, че решението е взето от Министерския съвет, обикновено е да дадат показания членовете на Министерски съвет. „ Законно ли е съгласно тях решението с кого са се съветвали, по какъв механизъм е станало, по какъв начин е станало, в изгода ли е то на България, произтекли ли са нездравословни последствия от това решение или не са произтекли или са произтекли добрини. А ние твърдим, че са произтекли единствено добрини и им благодарим за това решение, което са взели. Така, че по тази причина хубаво да кажат и пред вас това, което са споделили на досъдебното произвеждане, с цел да се разбере и да стане ясно, че това е един междудържавен контракт, който носи единствено изгоди на България, от който сме спечелили пари и сме спечелили здраве за децата си “, изясни той пред медиите.

„ Всъщност обвиняването против мен е, че съм пресякъл на зелен светофар “, сподели Петър Москов.

БГНЕС напомня, че Петър Москов е упрекнат за това, че на 9 юли 2015 година, в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности, като е приел подаяние от Министерство на здравеопазването на Р Турция - 100 хиляди дози ваксина за деца „ Пентаксим -0.5 мл. “ и 100 хиляди дози ваксина за „ Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на потребностите на имунизационния календар в страната. От дейностите на Москов са настъпили нездравословни последствия за Министерство на здравеопазването от веществен темперамент в размер на 325 233,87 лева, и неимуществени вреди, изразяващи се в основаване на съмнение в престижа на Министерство на здравеопазването за реализиране на ефикасен надзор по отношение на упражняваната лекарствена политика и съмнение у жителите за активността по имунизиране на деца. Второто обвиняване против Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 година, в качеството си на министър на опазването на здравето, в съучастничество, като помощник, съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини „ БЦЖ “. От това са произтекли обилни вреди за „ Бул Био “ ЕООД в размер на 427 788,31 лева с Данък добавена стойност, 2097, 96 лева застраховки и 12 221,22 лева транспортни разноски. Третото обвиняване на Москов е за това, че в интервала 20 юни 2016 година – 1 юли 2016 година, като министър на опазването на здравето и принципал на „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД, не е упражнил задоволително надзор върху работа на лица, на които е предоставено ръководството на публично имущество, и от това са произтекли обилни вреди в размер на 110 003, 46 лева В резултат на незаконното безучастие на Москов, съгласно прокуратурата е позволено в база на „ Бул Био “ в кв. Суходол, гр. София, да бъде създадена и съхранявана ваксина „ Тетадиф “, без Изпълнителната организация по медикаментите да е била известена и без да е дала позволение за нейното произвеждане съответно в тази база на „ Бул Био “ ЕООД. Така са осъществени обилни разноски за производството на имунизацията, без да са спазени нормативните условия.

На съд е предаден и някогашният заместник-министър Адам Персенски, както и още трима души. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР