Делото срещу бившия министър на енергетиката Румен Овчаров вече е

...
Делото срещу бившия министър на енергетиката Румен Овчаров вече е
Коментари Харесай

Делото срещу Румен Овчаров влиза в съда

Делото против някогашния министър на енергетиката Румен Овчаров към този момент е в Специализирания углавен съд, осведоми БНР.

От държавното обвиняване оповестиха, че

следствието за умишлена занемареност и длъжностно закононарушение, по което работеше Софийската градска прокуратура, е завършило с обвинителен акт .

Повдигнаха нови обвинявания на Румен Овчаров

Румен Овчаров с обвиняване за АЕЦ „ Белене”

Той е импортиран в Специализирания съд, където към този момент се гледат така наречен „ корупционни каузи “.

Двете закононарушения са от интервала 2006-2007 година, когато Овчаров е министър в държавното управление на Сергей Станишев. И двете са свързани с мини „ Бобов дол “, когато сдружението е 100% държавна благосъстоятелност.

Според прокуратурата, Овчаров – като принципал на сдружението – съзнателно не е упражнил задоволителен надзор, а резултатът е

съвсем 9 млн. лева вреди за мините .

Заради влошеното финансово положение на сдружението Овчаров е позволил то да бъде отдадено чартърен, с директно договаряне за 5 години.

В Бобов дол отново живеят назаем, чакат "половинки " от заплати за май

От Бобов дол: Протестиращи за заплати с по 20 ст. в джоба

Въпреки мненията на работни групи към енергийното министерството, че оздравителният резултат не е реализиран, той не е подхванал дейности и сдружението е траяло да натрупа отговорности.

Овчаров е на независимост с мярка за неотклонение „ подписка “. Предстои, на правилото на инцидентното систематизиране, да бъде определен и съдия-докладчик.

Ако бъде приет за отговорен

той може да получи наказване отнемане от независимост от една до 10 години както и отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба и да се упражнява избрана специалност или активност или отнемане от независимост от 3 до 10 години, както и отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР