Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която бе осъдена на 18

...
Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която бе осъдена на 18
Коментари Харесай

Делото срещу акушерката Ковачева може да почне отначало, чака се становище на ВСС

Делото против акушерката Емилия Ковачева, която бе наказана на 18 година затвор и апелира присъдата си, може да се гледа изначало от втората инстанция - Софийския апелативен съд (САС). Това ще стане, в случай че докладчикът по делото арбитър Алексей Трифонов бъде заменен с различен след избора му за началник на Софийския градски съд (СГС). Във вторник (12 февруари 2019 г.) той публично встъпи в служба.

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) обаче не се е произнесла дали макар избора, Трифонов ще довърши делата, по които е бил арбитър в САС.

" Изпратено е питане за това, само че още няма отговор. Към сегашния миг сътрудника Трифонов няма опция да взе участие ", изясни арбитър Камен Иванов, ръководител на състава по делото " Ковачева ". Това бе повода делото през днешния ден да не се гледа всъщност и да бъде отсрочено за март.

Ковачева е подсъдима за побой над новородената Никол Димитрова по време на дежурство в столична болница в нощта на 18 април 2015 година, когато бебето е единствено на 4 дни. В момента акушерката е под домакински арест в Самоков. Софийски градски съд я осъди по обвиняване за опит за ликвидиране, само че тя оспорва и продължава да твърди, че е почтена.

" Моля да отбележите, че отлагането на съвещанието е по виновност на Висш съдебен съвет. Недопустимо е когато се вземат решение кадрови въпроси да не се погледнат делата, по които работи съдията и да не е ясно какво ще стане с тях ", сподели в залата юрист Мария Даскалова, която съставлява родителите на дребната Никол. Бащата на детето - Румен, поддържа бранителя си и си потегли очевидно отчаян от отлагането на делото.

По закон правосъдният състав по едно дело би трябвало да е неизменим от началото до края, т.е. членовете му не могат да се сменят. Ако това се наложи по някаква причина, всичко, сторено от съда, се повтаря изначало.

Според осведомени Алексей Трифонов все още има единствено няколко неприключени каузи в САС и в случай че се наложи да бъде заменен, това няма да се отрази съдбовно на работата.

В съда се разбра още, че новата адвокатка на Ковачева - Жанет Желязкова, е гледала на 2 пъти записи от камери, приложени като доказателство по делото. " Това, което видях не подхожда на написаното в обвинителния акт ", твърди тя. Становището на прокуратурата е противоположното. Дали отбраната ще има нови претенции за събиране на доказателства, ще стане ясно през март.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР