Делото по жалбата на НАП срещу глобата от 5.1 млн.

...
Делото по жалбата на НАП срещу глобата от 5.1 млн.
Коментари Харесай

Намериха се съдии за делото на НАП срещу глобата от 5 млн. лв.

Делото по жалбата на Национална агенция за приходите против санкцията от 5.1 млн. лева, наложена на приходната организация поради приключването на данните на милиони българи, потегля на 10 февруари в Софийския областен съд. Това излиза наяве от електронното му деловодство. Национална агенция за приходите нападна акта на Комисията за отбрана на персоналните данни още през септември, само че трима съдии се водиха от проблема, преди да се откри кой да се занимава с него. 

Магистратите от Софийския областен съд са си създали отказ, защото са измежду хората, чийто персонални данни изтекоха при пробива на системите на Национална агенция за приходите, заяви " Лекс ". Това са Галина Господинова, Даниела Тошева и Ваня Горанова. Четвъртият арбитър, на който се е паднало делото, Ангел Павлов, е приел да го гледа, се схваща от деловодството на съда.

Решението им не е извънредно. Има магистрати, които се водят от каузи, свързани с " Топлофикация ", тъй като са й клиенти. Съдия се води и от делото против столичната община поради мръсния въздух на София с аргумента, че живее в града. 

Съдия Павлов не поема дело от публичен интерес за първи път. През лятото на 2018 година той гледа делото, заведено от ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който беше санкциониран, че е подал имуществената си декларация единствено пред Инспектората към Висшия правосъден съвет, само че не и пред Сметната палата. Глобата от 1000 лева на Панов беше доказана на две инстанции.

Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) санкции Национална агенция за приходите през август м.г., откакто одобри, че НАП не е приложила подобаващи механически и организационни ограничения и по този начин се е стигнало до забранен достъп до системите ѝ и нелегално са разпространени имена, ЕГН, адреси, имейли, телефони и други данни. КЗЛД разгласи, че " в непозволено достъпената и публикувана в интернет пространството информация се съдържат персонални данни на общо 6 074 140 физически лица, което включва 4 104 786 живи физически лица, български и непознати жители, и 1 959 598 умряли физически лица ".

От Национална агенция за приходите считат, че нямат виновност, защото не са виновни за хакерската офанзива и са защитили съответно системите си. Глобата на приходната организация обаче е алегорична, като се има поради, че за подобен вид нарушаване се планува глоба до 20 млн. лева

За кибер офанзивата обвиняване в тероризъм като незаконна група бяха повдигнати на собственика на " Тад груп "  Иван Тодоров, служителя във компанията Кристиян Бойков и комерсиалния шеф Георги Янков. Тодоров е в ареста от лятото, другите са на независимост под гаранция от по 20 000 лева Преди дни спецсъдът за следващ път отхвърли да пусне Тодоров от ареста, като се аргументира с интелекта му.

 

Върховни съдии вземат решение къде да се преглеждат исковете на потърпевшите

 

Очаква се през днешния ден или при започване на идната седмица да бъде оповестено решението на смесения състав от Върховния административен съд и Върховния касационен съд за това къде би трябвало да се гледат делата, заведени от жители против Национална агенция за приходите поради теча на данните. Намесата на висшите съдии се наложи, откакто Административният съд в София и Софийският градски съд си трансферираха делото, заведено от 83 души поради изтичането на персоналните им данни. Според информация на " Сега " въпросът ще остане в полето на административните съдилища.

Инспекторатът към Висш съдебен съвет е санкциониран с 2000 лева

Символична глоба от 2000 лева е наложена и на Инспектората към Висшия правосъден съвет от Комисията за отбрана на персоналните данни. Причината е, че инспекция в инспектората откри, че в електронния указател на декларациите за имущество и ползи, оповестен на уеб страницата на ИВСС, за 2018 г. са качени, без да бъдат заличени данни в тях, декларациите на 20 съдии, прокурори и следователи и на обвързваните с тях трети лица - 19 съпрузи и 11 непълнолетни лица. " Санкциите, които комисията постанова, не са репресивни по своя темперамент, а целят въздържане на непозволени дейности, установени вследствие на осъществена инспекция, и основаване на превантивна среда при обработването на персонални данни ", изясняват от КЗЛД.

Проверката в инспектората потегли, откакто се разбра, че декларацията на недолюбваната от властта съдия Мирослава Тодорова е оповестена, без от нея да бъдат заличени данните на брачна половинка и детето й.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР