Делото относно решението на Министерския съвет от края на декември

...
Делото относно решението на Министерския съвет от края на декември
Коментари Харесай

Делото за Национален парк Пирин тръгна по същество

Делото по отношение на решението на Министерския съвет от края на декември предходната година да има нов План за ръководство на Национален парк " Пирин " потегли всъщност на последна инстанция във Върховния административен съд (ВАС).

Съдът постанови, че двете страни по проблема – Министерския съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), както и четирите юридически лица, които са ответници (WWF, Асоциацията на парковете в България и две физически лица), би трябвало в десетдневен период да показват писмени мнения. След това ще бъде взето дефинитивно решение за ориста на Плана за ръководство.

Припомняме, че тричленен състав на Върховен административен съд към този момент постанови, че Планът за ръководство би трябвало да мине екооценка. Тезата на ръководещите е, че това няма потребност и екооценка би трябвало да минават единствено съответни капиталови планове.

Освен това на първа инстанция Върховен административен съд сподели, че строителство на водохващания без изтъкване, че са единствено за питейни потребности, опонира на режима на територията, избран от член 21 от Закона за предпазените територии. Според ответниците тъкмо това е една от малките врати, които са готови, с цел да може да се строят нови ски писти в националния парк.

Още детайлности по тематиката прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР