Делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици

...
Делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици
Коментари Харесай

Илияна Йотова в Словакия: Делото на Кирил и Методий успя благодарение на българската държава

Делото на Светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници съумя с помощта на българската страна. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на поклонението пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници в словашкия град Нитра. Вицепрезидентът посети катедралата и беседва с епископа на Нитра монсеньор Вилиям Юдак – един от откривателите на славянската задача на двамата братя. Илияна Йотова отдаде респект пред част от мощите на Св. Кирил, които се съхраняват в катедралата, и сервира венец пред паметника на двамата равноапостоли, оповестиха от президентския прессекретариат.

Вицепрезидентът се срещна с кмета на Нитра Йозеф Двонч и неговия екип, които в неделния ден пристигнаха особено в кметството, с цел да беседват с Илияна Йотова.

Визитата на вицепрезидента в Република Чехия, Република Словакия и Република Сърбия по стъпките на Кирил и Методий и техните възпитаници е отдадена на 1155-ата годишнина от Великоморавската задача и е в подтекста на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В навечерието на най-светлия български празник 24 май българската делегация бе на местата, където стартира духовната история на славяните. В Микулчице, Чехия, се събират българските общности от Централна Европа, с цел да почетат празника. Заедно с тях и с представителите на чешките и словашките управляващи вицепрезидентът показа богатото културно-историческо завещание на България. „ Средновековна България и славянските нации сътвориха третата християнска цивилизация “, акцентира Илияна Йотова.



„ Огромно е величието на това дело. Каква мощ, какъв възторг и религия са имали просветителите, които преди 11 века минават през всички тези места, с цел да доближат до българските земи, да основат кирилицата и най-мощните за времето си книжовни школи. Кирило-Методиевото дело потвърди, че с нематериалност и просвета се реализира повече в сравнение с с политика, спорове и войни “, съобщи вицепрезидентът.

Голяма респект към живота и делото на Светите братя и техните възпитаници демонстрираха представителите на локалната и духовната власт в Чехия и Словакия, които задушевно одобриха на срещи вицепрезидента Илияна Йотова. При всеки диалог те подчертаха общото културно завещание с България и обявиха предпочитание за взаимни планове с българската страна, които да изследват живота и делото на Св. св. Кирил и Методий и техните възпитаници.

По време на срещите делото на славянските първоучители бе несъмнено като мост сред Изтока и Запада. „ Днес в Европа приказваме за човешки полезности, записваме ги в харти, приказваме за взаимност и за човешки права. Преди 11 века, без да записват, Светите братя и техните възпитаници отстояваха правото на език, книжнина и религия, преборвайки църковните канони “, означи вицепрезидентът пред публицисти.



По-рано Илияна Йотова посети църквата „ Св. Кръст “ в Девин, край Братислава, където сервира цветя пред паметника на Светите братя. Вярва се, че в Девин за първи път са преведени от двамата братя богослужебни книги. Вицепрезидентът беседва с кмета Любица Колкова и монсеньор Мариан Гавенда.

Вицепрезидентът бе топло посрещната във Велехрад, Чехия, където е било седалището на първия великоморавски архиепископ св. Методий. Илияна Йотова беседва с кмета Алеш Мергентал и регионалния шеф на Злин Иржи Чунек, които показаха базиликата „ Св. св. Кирил и Методий и успение на св. Богородица “. Вицепрезидентът подари на храма икона на Светите братя, която бе осветена в нейно наличие. В параклиса на св. Кирил се излагат краткотрайни композиции. Миналата година там е показана отдадената на Светите братя галерия „ Иконография “ на българската художничка Стефка Николова.

Днес вицепрезидентът е в Белград, където ще посети парка „ Калемегдан “, където в миналото българският княз Борис I посреща учениците на Кирил и Методий. Тази година за първи път 24 май е формален празник и за Република Сърбия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР