Делото на пазарджишката Инерком срещу Комисията за защита на конкуренцията

...
Делото на пазарджишката Инерком срещу Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Делото на Инерком срещу КЗК продължава без ЧЕЗ

Делото на пазарджишката " Инерком " против Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) поради възбраната на договорката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ продължава, само че без присъединяване на чешката компания. Тя е отдръпнала своята тъжба против антимонополното решение, довело до прекратяването на контракта за покупко-продажбата и поканата на нови кандидат-купувачи за енергийните сдружения.

На съвещанието си по делото предходната седмица, на което представители на ЧЕЗ не са участвали даже и като заинтригувана страна, обаче Върховният административен съд е изискал от тях доказателства за прекратяването на договорката. От Комисия за защита на конкуренцията пък е поискано да даде на " Инерком " засекретените данни от забранителното решение, с цел да може компанията да приготви по-добре отбраната на своите искания. Това излиза наяве от протокола на съвещанието, провело се на 14 май.

На него е даден ход на делото по жалбата на " Инерком " против възбраната на Комисия за защита на конкуренцията да купи активите на ЧЕЗ у нас от средата на юли 2018 година Тъй като съвещанието бе планувано за след доста дълго време, а междувременните тъжби на купувача на ЧЕЗ у нас против Комисия за защита на конкуренцията не се увенчаха с триумф и крайното решение по тях зависи от настоящето дело, от централата на ЧЕЗ в Прага оповестиха за преустановен контракта си с " Инерком ". След това ЧЕЗ и сдружението ѝ " ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс " Б.В. са отдръпнали своите тъжба против Комисия за защита на конкуренцията. Съдът е прекратил производството по тях, само че е конституирал двете сдружения като заинтригувани страни, излиза наяве от определението му.

От " Инерком " не престават да настояват, че решението на Комисия за защита на конкуренцията е незначително и незаконосъобразно и при вземането му са позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила, на материалния закон и на неговата цел.

Отхвърленият към този момент покупател на българските активи на ЧЕЗ също по този начин се оплаква, че Комисия за защита на конкуренцията не е разкрила пред компанията по-голямата част от информацията, на чиято база е взела забранителното решение. " Инерком " упорства да получи цялостното решение, което ѝ е било отказано с претекста комерсиална загадка. Компанията на Гинка Върбакова показва, че в него няма данни, засягащи трети лица. А тази информация води до изводите на Комисия за защита на конкуренцията, че в случай че " Инерком " купи сдруженията на ЧЕЗ у нас, ще може да злоупотребява с господстващо състояние.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР