Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991

...
Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991
Коментари Харесай

Съдът върна на прокуратурата делото за „възродителния процес“

Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 година

Състав на Софийския апелативен съд е отменил постановлението на Военно-окръжната прокуратура - София, с което тя приключи следствието за „ възродителния развой “. Това написа уеб сайтът

С определението си от 22 декември САС връща делото на прокуратурата за продължение на процесуално-следствените дейности. Определението на съда не предстои на обжалване. Сайтът напомня, че в края на май тази година Военно-окръжната прокуратура – София приключи делото, откакто два месеца по-рано умря последният обвинен по него – някогашният комунистически министър-председател Георги Атанасов.

Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 година за определяне на отговорните за насилствената промяна на имената на турското малцинство в Народна република България.

В своето определение САС е подчертал, че с постановлението на Военно-окръжната прокуратура – София „ са позволени основни нарушавания на процесуалните правила, ограничаващи правата на потърпевшите “.

Съдебният състав на Софийския апелативен съд е отменил определението на Софийския градски съд, с което в началото е доказано постановлението на Софийската военно-окръжна прокуратура за преустановяване на следствието по „ възродителния развой “.

САС е приел, че Софийски градски съд не е извършил задължението си да обясни дали всички потърпевши, които имат право на тъжба, са известени съответно за прекратеното от прокуратурата дело.

САС показва:

„ Смъртта на обвинения разрешава наказателното произвеждане да бъде прекъснато по отношение на умрялото лице, само че не дава опция за преустановяване на цялото наказателно произвеждане, без прокурорът да се е произнесъл по това дали има осъществено закононарушение, какво е това закононарушение и има ли други лица, които биха могли да носят отговорност за закононарушението, в случай че такова има.

Едва след отговор на тези въпроси и то, откакто следствието по досъдебното произвеждане е завършило по съответния ред, прокурорът би могъл да приключи напълно наказателното произвеждане, в случай че одобри, че закононарушението е единствено това, за което са били упрекнати лицата Тодор Христов Живков, Георги Иванов Атанасов и Димитър Иванов Стоянов. “, се споделя в претекстовете на съда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР