>Делото е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във

...
>Делото е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във
Коментари Харесай

Внесоха обвинение по дело за телефонна измама за 76 000 лева

>
Делото е взето на специфичен контрол от Апелативната прокуратура във Варна. Сумата, предмет на телефонната машинация по член 210, алинея 1, по отношение на член 209, алинея 1 от Наказателен кодекс, осъществена в съучастничество, надвишава два пъти класифициращия симптом на огромните размери /70 работни заплати/ и надвишава и цената на изключително огромните размери /140 минимални работни заплати/. Към момента на осъществяване на закононарушението минималната работна заплата е била 510 лв..

На съд са предадени 22-годишният С.П., 24-годишният Й.П., десетокласникът Н.Р. като причинители на действието след прелиминарен сговор, а останалите двама подсъдими – 44-годишният Хр. В. и 20-годишният  А.В., са работили в класическата скица за оказване на подпомагане при полицейска интервенция като подбудители и помагачи. Трима от подсъдимите са с непрекъснати ограничения за неотклонение " Задържане под стража “ с избрания на Търговищкия областен съд. Най-тежката мярка за процесуална насила по отношение на четвъртия обвиняем - Й.П., е била променена от задържане под стража в парична гаранция в размер на 10 000 лв.. Непълнолетният участник в телефонна машинация след първичното задържане е с избрана от съда мярка контрол от родител.

Четирима от подсъдимите са познати, защото живеят в едно и също село в община Стражица. В средата на януари 2018 година Хр.В. и А.В. се срещнали със С. П. и Й. П. с предложение да вземат участие дружно с тях в скица за телефонни измами. Осигурили им мобилни телефони и помещение, от което да звънят на хора от Търговище, тъй като там бил основан като муле за взимане на парите от излъганите ученикът Н.

На 19 януари т.г. Хр. В. и А. В. завели за следващ път в помещението подсъдимите С. и Й. Около 13,40 часа С.П. позвънил на стационарен номер, на който дала отговор жена. Тя била на работното си място в държавно дружество, където работела като счетоводител. С.П. се показал като началник на престъпния отдел на полицията, обяснил й, че проверяват телефонни измами. В лист на " измамниците “ бил открит и номерът на дамата, която всеки миг щяла да бъде атакувана от нарушителите. Жената дала и мобилния си телефон, с цел да поддържа непрекъсната връзка с мнимия полицейски началник.

Малко по-късно на стационарния длъжностен телефон позвънил Й. П., който влезнал в ролята на измамника, заплашил дамата, че знае всичко за нея и че ще й прати четири яки момчета да се саморазправят с нея. Поискал пари, само че дамата декларирала, че не разполага със средства. Последвал диалог още веднъж с " шефа на престъпния отдел “, който я попитал с какви средства разполага в банката. Жертвата дала отговор, че има 75 000 лв.. Мъжът дал гаранции, че откакто спомага за задържането на телефонните измамници, парите ще й бъдат върнати незабавно, само че с цел да не се провали акцията, тя трябвало да бъде дискретна и на никого да не споделя за какво тегли спестяванията си.

Пострадалата отишла в банката. Познавала се със служителката и обяснила молбата си да изтегли спестяванията си незабавно с наложителна покупка на апартамент в София на идващия ден. По напътствие на Й.П. парите би трябвало до бъдат оставени в шубраци на детска площадка. Десетокласникът бил известен и отишъл в региона на детската площадка, с цел да вземе парите.

След като оставила торбата със 76 000 лв., дамата се върнала на работното си място и се усъмнила, че е излъгана. Подала сигнал на тел. 112. В същото време била получена оперативна информация, че ще бъде осъществена телефонна машинация и наоколо до мястото, където излъганата оставила парите, се намирали същински полицейски чиновници. При взимане на торбата със 76 000 лв. десетокласникът Н.Р. бил арестуван. 

При претършуване на помещението, откъдето била осъществена измамата, чиновниците на реда намерили обгорели три мобилни телефона. 48 диалога били извършени в границите на едно денонощие с разнообразни стационарни телефони с кода на Търговище в търсене на наивници, които да се заловен.

Предстои делото против петимата подсъдими да бъде планувано в Търговищкия областен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР