Делото е срещу Светлозар Станчев - администратор на Фейсбук“ групата

...
Делото е срещу Светлозар Станчев - администратор на Фейсбук“ групата
Коментари Харесай

Собственикът на брикетната фабрика съди русенец за клевета във „Фейсбук“

Делото е против Светлозар Станчев - админ на „ Facebook “ групата „ Без въглищен прахуляк в Русе “

Собственикът на сдружението „ Терми и Ко “, което има русенската брикетна фабрика Любомир Стоянов, и брачната половинка му съдят русенския екоактивист Светлозар Станчев поради негови изказвания, че с активността си предприятието замърсява въздуха, оповестява.

Станчев е админ на „ Facebook “ групата „ Без въглищен прахуляк в Русе “, където постоянно разгласява фотоси и видеа за положението на въздуха в региона на фабриката. Искът на притежателите на брикетната фабрика е поради пет поста на екоактивиста, които, съгласно тяха, са “неверни и позорящи ”.

“Те показват както господин Любомир Стоянов, по този начин и госпожа Валентина Стоянова като причинители на редица нарушавания на настоящото законодателство по запазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух, което не дава отговор на истината. Поради това престижът, положителното име и професионалната им нравственос са повредени в оптималната степен и то пред необятна публика ”, гласи жалбата.

В отговор обвиненият екоактивист изяснява, че “собственикът не оспорва достоверността фотосите и клиповете, на които се вижда замърсяването, нито оспорва изказванията, че фабриката нарушава редица наредби и закони. Собственикът оспорва само изказванието, че замърсява. Неговата теза е следната: „ След като Регионална инспекция за опазване на околната среда, РЗИ, Община Русе и други институции не е виждат замърсяване, значи няма замърсяване ”.

Оплаквания от поданици на Русе за евентуално замърсяване в региона на брикетната фабрика са всекидневие, само че институциите до момента не са разкрили нарушавания. Това удостоверява и служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова в отговор на депутатски въпрос.

Карамфилова твърди, че за последните 5 години на място на работната площадка са осъществени 7 изключителни инспекции. При всички тях не е установено замърсяване на въздуха и на уличното платно, нито разпространяване на прахуляк отвън работната площадка.

Първото дело е планувано за понеделник, 27 февруари от 10:00 часа в Районен съд в Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР