Делото е образувано по жалба на осем души. Съдиите приемат, че

...
Делото е образувано по жалба на осем души.
Съдиите приемат, че
Коментари Харесай

ВАС отмени формулата за изчисляване на сметките за парно

Делото е формирано по тъжба на осем души.

Съдиите одобряват, че във формулата (по 6.1.1 от Приложение към член 61 алинея 1 на наредбата) за пресмятане са включени съставни елементи, които не регистрират справедливи индикатори. Това са типа на осъществяване на вътрешната отоплителна апаратура, ден градуси за отчетния интервал, междинна температура на постройката или междинна външна температура за отчетния интервал или външна изчислителна температура за обитаемото място.

Оспорената наредба на т.6.1.1 от Приложение към член 61 алинея 1 от Наредбата е незаконосъобразна и опонира на разпореждания на Закона за енергетиката, като са въведени спомагателни критерии за отчитане на количеството топлинна сила, отдадена от сградна апаратура.

По съблюдаване на процедурата по издаване на подзаконовия нормативен акт висшите магистрати одобряват, че не е изпълнено условието на Закона за нормативните актове (ЗНА), осигуряващо съблюдаване на правилото на неприкритост и мотивираност на административния акт.

Върховните магистрати откриват също, че не е изработен разбор за сходство на плана с правото на Европейски Съюз, както и при съществуване на постановено решение на Съда на Европейския съюз /СЕС/ от 05.12.2019 година по преюдициално питане по отношение на приложимостта на европейско право - наставления и регламенти за допустимостта на национална правна уредба, която планува в здания режим на етажна благосъстоятелност сметките за топлинна сила за сградна апаратура да се изготвят съразмерно на отопляемия размер на апартамент. Тоест налице е европейска наредба, която не е регистрирана и не е направена оценка за сходство на плана за напълно нова разпоредба с правото на Европейски Съюз, допълват магистратите.

Българска телеграфна агенция напомня, че през май ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов изиска от управлението на " Топлофикация София " да даде изчерпателна информация за качеството на топлофикационните услуги през интервала 1 април 2023 година - 30 април 2023 година От регулатора прецизират, че мотив за това са медийни изявления за високи сметки на клиентите на сдружението за месеца.

" Съгласно член 14 алинея 2 Закон за нормативните актове " Обратна мощ на нормативен акт, публикуван въз основа на различен нормативен акт, може да се даде единствено в случай че такава мощ има актът, въз основа на който той е публикуван ". В случая § 3 Преходни и заключителни разпоредби от Наредбата опонира на посочената наредба на Закон за нормативните актове, защото същата е издадена на съображение член 125 алинея 3 от ЗЕ, а точно издадена е въз основа на нормативен акт от по-висока степен, на който и с който не е придадена противоположна мощ. Поради и това § 3 Преходни и заключителни разпоредби от Наредбата е в несъгласие с разпоредбите на Закон за нормативните актове, надлежно е незаконосъобразен ", декларира Върховен административен съд.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Пълният текст на решението може да прочетете

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР