Делото "Джок Полфрийман" с окончателна развръзка. Австралиецът, убил Андрей Монов,

...
Делото "Джок Полфрийман" с окончателна развръзка. Австралиецът, убил Андрей Монов,
Коментари Харесай

Защо Сотир Цацаров не беше съгласен Полфрийман да напусне килията?

Делото "Джок Полфрийман " с дефинитивна развръзка. Австралиецът, умъртвил Андрей Монов, може да се прибере вкъщи, откакто от дирекция "Миграция " на Министерство на вътрешните работи анулира възбраната за овакантяване на страната. Финалната точка на сагата постави предходната седмица Върховният касационен съд, който реши, че няма да преглежда още веднъж условното му предварително освобождение. Той беше освободен 8 години преди приключване на присъдата, тъй като съгласно съдиите се бил поправил. Искането за преразглеждане на решението направи тогавашният основен прокурор. Защо Сотир Цацаров  Сотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 година в гр. Пловдив. Средното си обучение приключва в не беше склонен Полфрийман да напусне килията? Илияна Шишкова беседва по тематиката с някогашния обвинител номер едно в "Неделята на NOVA ".

„ По време на моя мандат се развиха значително събития, свързани с наказателно произвеждане против Джок Полфрийман. Същевременно обаче то има предистория, тъй като през 2012 година за първи път бе предписан отвод за трансфер. Моят предходник – проф. Борис Велчев  Борис Велчев   Борис Владимиров Велчев е роден в София. Доцент, лекар по право. Баща му Владимир Велчев, отхвърли трансфер към Австралия, по искане на Департамента на основния прокурор на Австралийския съюз”, съобщи Сотир Цацаров  Сотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 година в гр. Пловдив. Средното си обучение приключва в.

По думите му оттова – нататък нещата е поел точно той. „ Всъщност, при един диалог с проф. Велчев, на мен ми стана ясно, че той сподели, че не ми завещава един парещ картоф, тъй като този картоф към този момент не е парещ. Той го е разрешил, само че този проблем ще поражда и ще нараства – от ден на ден и повече”, добавя Цацаров.

„ Имаше поради целия интернационален напън, на който той е бил подложен. До немалка степен признавам, че тогава го погледнах с известно съмнение. Впоследствие разбрах, че сътрудника е бил безусловно прав”, показва някогашният обвинител номер едно.

През 2012 година обаче се случва и още нещо. „ Джок Полфрийман към този момент е в пандиза. Именно тогава той основава Българското затворническо придвижване за рехабилитация. Малка детайлност, дребна – само че доста значима, че това Сдружение е основано с правната и финансовата помощ, под финансова разбирам заплащането на съответните държавни такси, на Българския Хелзинкски комитет”, изяснява Цацаров.

И добавя: „ После идва 2013 година За първи път тогава Калин Калпакчиев - арбитър, става „ Човек на годината” в класацията на Българския хелзинкски комитет. Е, не на първо, на второ място”.

През месец юли 2013 година, Цацаров отхвърля за повторно трансфер на Джок Полфрийман. „ Както Ви споделих – първият отвод беше на проф. Велчев. Това беше доста, бих споделил, запаметяващо се време”, разяснява той.

„ По думите му визитите на австралийските дипломатически представители тук са били безусловно ежеседмични. „ Искането, не споделям натиска, възпитаното дипломатическо искане той да бъде изпратен да изтърпи наказването си, или по-скоро да изтърпи, да доизтърпи това наказване, бе извънредно силно”, добавя Цацаров.

„ На всичко от горната страна, отново по това време, бе издадена една книга – в Австралия. Мисля, че заглавието й беше „ Кошмарът на един баща”. Авторът, мисля, беше Белинда Хоукинс. Тази книга показа българското правораздаване, оставете българските основни прокурори, мен и Велчев, като общо – взето знак на тоталното безвластие, което бе упражнено във връзка с Джок Полфрийман”, споделя някогашният обвинител номер едно.

Христо Монов: Настоявам за оставката на тричленния състав на Софийския апелативен съд

„ Разбира се, незабавно след моя отвод последва незабавно позиция на Българския хелзинкски комитет, подписана от Красимир Кънев. Още помня думите в тази позиция. Отказът ми бе наименуван „ забележим произвол”, показва още той.

И изяснява: „ Всъщност, моите претекстове на отхвърли бяха, че тогава той не беше изтърпял даже една четвърт от своята присъда. Нямаше каквито и да е данни за неговото коригиране, не беше изплатен нито лев от компенсацията, присъдено на потърпевшите и също така нямаше никаква гаранция, че след идването в Австралийския съюз, той нямаше да бъде опрощение, с което тази сага да завърши по допустимо най-позорния метод за българското правораздаване и най-болезнения метод за пострадалите”.

През 2015 година Джок Полфрийман беше номиниран за „ Човек на годината” от Българския хелзинкски комитет. „ Едновременно с това, като номинация, съществуваше и ръководеното от него затворническо съдружие за рехабилитация. Мисля, че публичният и медиен скандал, който се подвигна тогава, принуди Българският хелзинкски комитет, да отдръпна номинацията на Джок Полфрийман”, разяснява Сотир Цацаров  Сотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 година в гр. Пловдив. Средното си обучение приключва в.

Така стигаме до 2016 година „ Калин Калпакчиев, ще кажа за какво загатвам името на съдията, бе провъзгласен за повторно за човек на годината от Българския хелзинкски комитет. Пак през 2016 година, Българският хелзинкски комитет издаде своя годишен отчет. Един от създателите на отчета е съдията Весислава Иванова”, споделя още Цацаров.

На 19 септември 2019 година, състав на Апелативен съд – София, управляван от Калин Калпакчиев, с членове съдиите Весислава Иванова и Виолета Магдалинечева, постановява анулация на акта на Софийски градски съд и освободи условно предварително Джок Полфрийман.

„ В производството пред Апелативния съд бе показана и характерност на наказания Джок Полфрийман, подписана от Красимир Кънев - началник на Българския Хелзинкски комитет. Мисля, че обстоятелствата приказват сами по себе си”, показва Сотир Цацаров  Сотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 година в гр. Пловдив. Средното си обучение приключва в.

На 24 септември той поисква обновяване. „ На 8 октомври 2019 година, макар политическата акция, която се развихри по този мотив, отхвърлих прокуратурата да изиска прекратяването на Българския хелзинкски комитет пред съда. След това последва едно писмо на ръководителя на Върховния касационен съд. Той назова ставащото с Джок Полфрийман, и, несъмнено, моето искане за обновяване „ произвол и беззаконие”. В това писмо, мисля, сподели, че България е прекрачила от дълго време границите на беззаконието. Иначе моето искане по обновяване на проблема назова „ един обикновен от правна позиция казус”, разяснява още Цацаров.

На 28 май 2020 година Върховният касационен съд се произнася и оставя настояването на Цацаров без разглеждане.

Запитан за избрания от него като „ дипломатически натиск” и дали тогава е имало нещо съответно, което му е направило усещане, Цацаров отговори: „ В началото – през 2013 година, тези ежеседмични срещи, на всякакво равнище, с много настоятелни претенции, когато ги комбинирате с книги,с ежедневни писма, даже с позвънявания по телефона от австралийски жители, и прочие, то си беше цялостна кампания”.

И добавя: „ Не съм отказал, тъй като би трябвало да упражня някакви жестоки пълномощия или по някакви такива подбуди, че този човек би трябвало да си остане в пандиза. Отказал съм, тъй като той е палач, наказан, с влезнала в действие присъда. И тъй като един подобен акт никога няма да донесе не задоволство, той няма да донесе нищо положително в душите на потърпевшите. Не че това ще им върне загубата”.

„ Е, в случай че би трябвало да погледна Джок Полфрийман, и да погледна, почтено казано нямам силата да го направя, родителите на убития, аз ще избера техните права, а не цялата тази акция, която се разви”, безапелационен е Цацаров.

Запитан за какво се стигнало дотук, той дава отговор: „ Моето пояснение – тъй като малко или доста Полфрийман тук щеше да бъде план – това затворническо съдружие. Не отхвърлям правото на сдружаване, нито отбраната правата на лишените от независимост. Но това затворническо съдружие, щеше да бъде дин детайл от план с дейното присъединяване на Българския хелзинкски комитет. Поредният осъществен план, на който подобен като него щеше да стане емблема.Просто не решиха цинизма, даже на предлагането да го предлагат за „ Човек на годината”.

Преди дни Върховен касационен съд отхвърли да преразгледа делото. На въпрос дали той приема това като офанзива персонално против персонално, Цацаров отговори: „ Аз като основен прокурор, имам право на такова искане. Никой отнапред не може да каже, че настояването е основателно или не. Следователно да се спекулира с това, че надали не това е рецензия към състава на Върховния касационен съд – не, не е”.

„ Единствената въпросителна, която аз слагам, е осем месеца ли бяха нужни, с цел да се постанови това решение, което господин Лозан Панов  Лозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 година в София. Завършва висшето си обучение в Софийския университет назова „ обикновен от правна позиция казус”, запита Сотир Цацаров  Сотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 година в гр. Пловдив. Средното си обучение приключва в.

„ Аз показах ясно обстоятелствата за съгласуваност сред Джок Полфрийман, Българският хелзинкски комитет и двама от съдиите, които са взели участие в правосъдния състав”, безапелационен е той.

И добавя: „ Независимо има или няма връзки, въздействия, всичко друго. Всичко това поражда някакво подозрение. Съществува ли подозрение, има подозрения и в справедливото решение”.

„ И най-накрая - по повод настояването на Джок Полфрийман – в случай че би трябвало да съм почтен, да ти изиска оставката Джок Полфрийман, си е комплимент”, уточни още той.

„ Аз не се срамя от нищо от това, което съм направил. Напротив. Ако в този момент, би следвало да повторя всичкото това, отново щях да откажа прехвърлянето, отново щях да желая възобновяване”, уверен е Цацаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР