Дело за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък

...
Дело за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък
Коментари Харесай

Дело за измама продължи 17 години, прекратиха го по давност

Дело за машинация в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай, което е траяло 17 години, 7 месеца и 11 дни и е било прекъснато заради приключване на безспорната отминалост , откри Инспекторатът към Висш съдебен съвет при осъществени в интервала 1 октомври – 31 декември 2017 година инспекции на 188 заявки от жители за постепенно правораздаване. Производството е измежду основателните 44 заявки по наказателни каузи.
Производството е за закононарушение по член 211 вр. член 209, алинея 1 вр. член 26, алинея 1 от Наказателния кодекс (НК) - платени, само че неполучени жилища в Ямбол . То е почнало през декември 1999 година и е завършило през август 2017 година Тези 17 години, 7 месеца и 11 дни обгръщат авансово произвеждане и произвеждане пред две правосъдни инстанции.
В досъдебното произвеждане, траяло към 15 години, са позволени основни забавяния, породени от дейностите на проверяващите органи и прокурора. През първите три години на следствието са били осъществени единствено част от нужните дейности по следствието – разпокъсано през 2001 и 2002 година Това е обусловило отстраняването на проверяващия следовател и определянето на нов, както и двукратното връщане на делото от прокурора на следователя за осъществяване на спомагателни дейности по следствието.
Освен това в досъдебното произвеждане са позволени 7 интервала с обща дълготрайност над 4 години, през които не са осъществявани никакви дейности по следствието.
От 2012 до 2016 година районната прокуратурата в Ямбол 4 пъти е внасяла обвинителен акт в съда. Всеки път правосъдните производства са били прекъснати, защото обвинителният акт, с който делото е внасяно в съда, не е отговарял на всички условия на член 246 от Наказателно-процесуалния кодекс, и делото е връщано на прокурора. Това се е случило при първоинстанционното разглеждане на делото, в това число и при разглеждането му след анулация на постановена присъда от въззивния съд.
В правосъдната фаза са позволени къси забавяния – при две от производствата в Районен съд - Ямбол, траяли надлежно 10 месеца и 11 месеца. Те не са били прекъснати навреме от съда на стадия на разпоредителното съвещание, а едвам в хода на правосъдното разследване.
В резултат на всички тези обстоятелства приключването на делото е забавено с 11 години, а производството е прекъснато заради приключване на безспорната отминалост за наказателно гонене на повдигнатите обвинявания.
Отчетът на Инспектората към Висш съдебен съвет за откритите нарушавания на правото на разглеждане и решение на делата в рационален период по глава Трета „ а” от Закон за съдебната власт (нарушение на член 6 от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи) за интервала 1 октомври – 31 декември 2017 година може да се прочете на интернет страницата на ИВСС - http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР