Дело за делба на дворно място с две еднофамилни къщи

...
Дело за делба на дворно място с две еднофамилни къщи
Коментари Харесай

Над 30 г. продължило дело за делба на двор с две къщи в София

Дело за подялба на дворно място с две еднофамилни къщи в София е траяло повече от 30 години. Производството е било формирано през 1985 година, само че пострадалите могат да се жалват от постепенно правораздаване за интервала след 7 септември 1992 година, защото от тази дата Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи е в действие в България.

Това дело е най-продължителното произвеждане, установено от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) при инспекция на 128 заявки за отплата и вреди от постепенно правораздаване, тествани от 1 януари до 31 март т.г. От всички заявки 87 са основателни, като 30 са по наказателни, а 57 – по цивилен, търговски и административни каузи, оповестяват още от ИВСС.

Производството на първа инстанция пред Софийския областен съд (СРС) във етапа по осъществяване на делбата е траяло близо 6 година, като са позволени забавяния, свързани с организацията на правосъдните съвещания и с призоваването на страните.

По делото са били планувани общо 20 правосъдни съвещания, като 18 от тях са отсрочени заради нередовно приканване на страните. Само две от отлаганията се дължат на справедливи аргументи – приканване на нови страни в процеса, чийто адрес не е прочут и установяването му изисква спомагателни дейности от страна на съда.

Най-сериозните забавяния по делото са свързани с изгубено решение по допускане на делбата и последвалото го произвеждане по възобновяване му. Един от ответниците по делото е подал молба за възобновяване на влязлото в действие решение по допускане на делбата през септември 1999 година, а делото е изпратено в Софийски градски съд на 7 октомври 1999 година за осъществяване на процедура за възстановявдане на изгубено решение.

В това произвеждане са извършени 7 правосъдни съвещания, които са отлагани поради конституиране и приканване на наследници на умряли страни. С определение от 27 януари 2005 година съдът е отказал да възвърне решението по делото, като е показал, че липсват данни за индивидуализиране на делбените парцели.

Съобщаването на въпросното определение е траяло 3 години, защото след постановяването му са умряли трима от ответниците и съдът е трябвало да откри наследниците им, да ги конституира в производството и да ги уведоми за постановеното решение.

През ноември 2009 година делото е изпратено на Върховния касационен съд, който през юни 2010 година удостоверява отхвърли на Софийски градски съд за възобновяване на решението за допускане на делбата и делото е изпратено на Софийски областен съд за продължение.

През юли 2011 година СРС е изпратил делото на Софийски градски съд за инструкции с какви дейности следва да продължи производството, защото с отхвърли на съда по молбата за възобновяване на решението, то се оказва формирано пред първоинстанционния съд във етапа по осъществяване на делбата. По него обаче не съществува действително окончателното решение по допускане на делбата, с което са избрани делбените парцели, кръга на съделителите и техните квоти.

С предписание от ноември 2011 година Софийски градски съд е квалифицирал производството като такова за възобновяване на правосъдното решение по делото за подялба, което е завършило с решение от 14 юли 2015 година

Така производството по възобновяване на влязлото в действие решение на Софийски градски съд е траяло съвсем 16 година и след приключването му делото е върнато на СРС за продължение на дейности по осъществяване на делбата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР