Дело за близо 70 млн. лева е спечелил Софийският университет

...
Дело за близо 70 млн. лева е спечелил Софийският университет
Коментари Харесай

Софийският университет спечели дело за европроект за 70 млн. лева

Дело за близо 70 млн. лв. е спечелил Софийският университет " Св. Климент Охридски " против организацията, която ръководи европарите за просвета и обучение. Съдът е отменил решението на ведомството да отхвърли план на висшето учебно заведение за основаването на център за върхови достижения. Така в този момент за него би трябвало да бъде обезпечено финансиране.

В дъното на делото и на правосъдното решение стои акт на държавното управление от края на 2017 година, с който постройка, дадена преди този момент на университета, беше трансферирана на Висшия правосъден съвет. Става въпрос за здание на софийския бул. " Ал. Стамболийски ", поради което Алма матер разгласи и протестна подготвеност.

В края на предходната година обаче съдът се произнася в интерес на университета. От висшето учебно заведение считат, че решението е наложително и значи, че би трябвало да получат близо 70 млн. лв. за плана си от европрограмата. Договор обаче още не е подписан.

Срещу организацията, ръководеща програмата, има заведени още няколко каузи от организации, които не са получили финансиране за планове за просвета. По тях съдът още не се е произнесъл дефинитивно, само че на първа инстанция от ведомството са изгубили разногласията. Ако тези решения бъдат доказани дефинитивно, отхвърлените планове ще би трябвало да бъдат оценени отначало. Теоретично е допустимо да се наложи сключването на контракти и с тези недоволни претенденти.

Проблемът
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР