Дело. Сега: Обвинените по ТЕЛК-аферата лекари във Варна остават на

...
Дело. Сега: Обвинените по ТЕЛК-аферата лекари във Варна остават на
Коментари Харесай

Обвинените по ТЕЛК-аферата лекари във Варна остават на свобода; ГЕРБ убедиха и Патриотите да отхвърлят ветото

Дело.

" Сега ":

Обвинените по ТЕЛК-аферата лекари във Варна остават на независимост

Четиримата лекари, упрекнати по ТЕЛК-аферата във Варна, остават на независимост, без никаква мярка за неотклонение, заяви Българска национална телевизия. И апелативният профилиран углавен съд на този стадий не откри доказателства, че лекарите имат отношение към търговията с ТЕЛК експертизи.

Варненските лекари влязоха в правосъдната зала с куфари, подготвени да бъдат върнати в следствения арест. Прокуратурата пък влезе с нови томове доказателства - записи на диалози и разпити на още очевидци. Един от козовете на обвиняването беше записан диалог, в който обвинената доктор Мима Великова изяснява на пациент какво държание да има до момента в който е с холтер.

" Аз съм обяснила какво съставлява холтер, какво съставлява велотестът, мога да ги обясня и на Вас, каква е разликата при правенето на ехография сред два разнообразни апарата, сред двама разнообразни доктори ", съобщи доктор Мима Великова.

Финанси.

" Монитор ":

МФ чака бюджетен остатък от 1,5 милиарда лева за февруари

По предварителни данни салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към февруари 2019 година се чака да бъде позитивно в размер на 1,5 милиарда лева или 1,3% от прогнозния Брутният вътрешен продукт, оповестиха от финансовото министерството.

За съпоставяне остатъкът в хазната през януари е в размер на 1 милиарда лева или 0,9% от прогнозния размер на Брутният вътрешен продукт. Превишението на приходите над разноските през януари се дължи на остатък по националния бюджет в размер на 944,1 млн. лева и остатък по европейските средства в размер на 61,7 млн. лв..

Според прогнозата приходите и помощите по КФП към февруари 2019 година се чака да бъдат в размер на 7,2 милиарда лева, което е 16,5% от годишния план. Спрямо февруари 2018 година приходите по нарастват с над 1 милиарда лева, като растеж се регистрира както при данъчните и неданъчните доходи, по този начин и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват главно грантовете по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз, прецизират от МФ.

Вето.

" Дума ":

ГЕРБ убедиха и Патриотите да отхвърлят ветото

Управляващата коалиция няма да се съобрази с ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс. След среща през днешния ден сред парламентарните групи на ГЕРБ и " Обединени патриоти " болшинството разгласи тактиката си публично - отменяне на ветото и по-късно гласоподаване на препоръчаните към този момент промени на измененията, с които се връщат старите прагове за преференциите.

Въпреки че преди няколко дни от " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация оповестиха, че ще поддържат ветото, през днешния ден Цветан Цветанов е убедил съдружните сътрудници да гласоподават срещу.

Припомняме, че точно поради тази реакцията на ГЕРБ от Българска социалистическа партия оповестиха, че нямат желание да се върнат в пленарна зала при разискването на ветото.

Рязка промяна в позицията си показва през днешния ден водачът на " Атака " Волен Сидеров. Преди два дни той насочи апел ветото да бъде подкрепено. Днес обаче разгласи, че най-вероятно президентът е бил измамен в оценката си за измененията в изборните правила. Това, че ще отхвърлим ветото, не е демонстрация на борба, господин Радев е имал благородни намирания, само че юридическият му екип евентуално го е подвел. Тъй като няма по какъв начин да се поправят претекстовете, ние ще отхвърлим ветото, в това няма драма, разяснява Сидеров пред публицисти в Народно събрание.

Мотивът на ръководещите да отхвърлят ветото е, че то не визира единствено обезсмислянето на преференциите. Радев върна за ново разискване и ограничението на машинното гласоподаване.

Наложено беше несъгласие и на текстовете, съгласно които не всички, а единствено част от решенията на ЦИК могат да се апелират пред Върховния административен съд (ВАС).

Трагедия.

" Монитор ":

Борислав, който умъртви жена си, бил мъчително ревностен

Борислав ревнуваше и следеше Кремена, упражняваше систематичен физически и душевен тормоз върху нея през последните 6 - 7 години, описват близки на убитата.

Описват Кремена като благ и образован човек с фина психика. Родена била в Пловдив, работела като преводач и желала да е екскурзовод. Запознала ги майката на Борислав, само че той се оказал мъчително ревностен. Кремена постоянно споделяла, че мъжът ѝ я удря и бие. Имало е и случаи, в които Борислав е заключвал брачната половинка си в жилището им и излизал. Непрекъснато я следял и проверявал телефона ѝ, както и с кого си написа.

Доходи.

" Сега ":

Кабинетът отпуска 30 млн. лева за по-високи заплати на медицинските сестри

Медицинските сестри ще получат нарастване на заплатите си в границите на 30 млн. лева, които държавното управление отпусна в допълнение за общинските и регионалните лечебни заведения, заяви Българска национална телевизия. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, синдикатите и съсловната организация ден преди планувания за на следващия ден народен митинг на медицинските сестри. Поканените на срещата синдикати и представители на сектора се дистанцираха от него.

Исканията на медицинските сестри са за стартова работна заплата от 1120 лева, по-добри условия на труд и унищожаване на комерсиалния темперамент на лечебните заведения. Днес здравният министър Ананиев разгласи, че заплатите ще бъдат нараснали с отпуснатите спомагателни средства от кабинета, като разясни, че решението за митинга на следващия ден е взето преди държавното управление да предприеме тази стъпка.

" В момента се договарят заплати в съответните лечебни заведения. Тоест, митингът е разгласен, без да бъдат осведомени експертите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а отсам и какви заплати ще получават самите те през тази година. Няма потребност от митинги, а от диалози ", съобщи Кирил Ананиев.

Глоба.

" 24 часа " ":

Полицията глобила с 30 лева водача на НСО от абсурда с Деси Радева

Полицията е глобила с 30 лв. водача от НСО, чийто автомобил е влезнал в насрещното придвижване, до момента в който е превозвал брачната половинка на президента - Деси Радева. Освен това началникът на екипа за защита е осъден по дисциплинарен ред. Това излиза наяве от отговори на НСО след питане на Меdiapool по Закона за достъп до социална информация.

Инцидентът стана обществено притежание м.г., откакто инцидентен жител снима и популяризира в обществените мрежи видео, на което се вижда по какъв начин представители на държавната защита спорят с катаджия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР